Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия арестува 25 души по обвинение, че подготвят държавен преврат


Германският канцлер Олаф Шолц пое поста на 8 декември 2021 г.
Германският канцлер Олаф Шолц пое поста на 8 декември 2021 г.

Двадесет и пет души бяха арестувани при акции в цяла Германия по подозрение в заговор за сваляне на правителството, съобщава Би Би Си.

Групата от крайнодесни и бивши военни е планирала да щурмува сградата на парламента и да завземе властта, пишат германски медии. Според тях 71-годишен германец, наричан принц Хайнрих XIII, е бил централна фигура в плана.

Според федералните прокурори той е един от двамата предполагаеми водачи на групата. Заговорниците включват членове на екстремисткото движение Reichsbürger (Граждани на Райха), което отдавна е в полезрението на германската полиция заради насилствени атаки и разпространяването на расистки конспиративни теории. Движението отказва да признае съвременната германска държава.

Германските медии съобщават още, че около 50 мъже и жени са били част от групата, за която се твърди, че е участвала в заговор срещу републиката за замяната ѝ с нова държава по модела на Германия от 1871 г. - империя, наречена Втори райх.

„Все още нямаме име за тази група“, каза говорителка на федералната прокуратура.

Акции бяха проведени в голяма част от страната и двама души бяха арестувани в Австрия и Италия, съобщи германската агенция ДПА. Предстоят разпити на задържаните.

Министърът на правосъдието Марко Бушман написа в Туитър, че се провежда голяма антитерористична операция и се предполага, че е планирано "въоръжено нападение срещу конституционни органи".

Федералният прокурор каза, че групата планира насилствен преврат още от ноември 2021 г.

Бивши военни също са били значителна част от заговора за преврат, се казва в германски публикации. Сред тях са бивши елитни войници от специалните части.

Заговорниците вече са изградили планове да управляват Германия, казаха служители във федералната прокуратура. По думите им членовете на организацията са смятали, че могат да реализират целите си само чрез "военни средства и насилие срещу представители на държавата", което включва извършване на убийства.

Националната телевизия ZDF съобщи, че бивш крайнодесен член на Бундестага също е бил част от заговора. Той е трябвало да стане министър на правосъдието, след като „принц Хайнрих“ стане лидер на държавата.

Германската империя или Вторият Райх съществува от обединението на Германия през 1871 г. до абдикацията на кайзер Вилхелм II през ноември 1918 г., когато Германия става федерална република (Ваймарска република). През тези години германската държава достига най-високата точка на своята сила и става най-голямата колониална сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG