Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският оръжеен търговец и американската баскетболистка се върнаха в държавите си


 Руската държавна телевизия излъчи кадри от качването в самолета на Виктор Бут, освободен от САЩ в замяна на баскетболистката
Руската държавна телевизия излъчи кадри от качването в самолета на Виктор Бут, освободен от САЩ в замяна на баскетболистката

Руският оръжеен търговец Виктор Бут, който беше разменен от САЩ за американската баскетболистка Бритни Грайнър, се върна в родината си. Тя също се завърна в Съединените щати.

Младата баскетболна звезда беше арестувана на московско летище през февруари за притежание на масло от канабис и миналия месец беше изпратена в наказателна колония с 9-годишна присъда. В четвъртък обаче беше извършена договаряна с месеци размяна с известния като "търговеца на смърт" Бут, който прекара 12 г. в американски затвор.

„Посред нощ те просто ме събудиха и казаха: „Събирайте си нещата“ и това беше“, каза Бут в кратко изявление пред репортер от руската национална телевизия "Россия-24", след като кацна на летище "Внуково 2" в Москва.

Кадър от завръщането на Бут
Кадър от завръщането на Бут

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че е разговарял с Бритни Грайнър, когато вече е била в самолета напът за родината си.

„Радвам се да кажа, че Бритни е в добро настроение... има нужда от време и място, за да се възстанови“, каза той от Белия дом.

Бритни усмихната в самолета обратно към САЩ
Бритни усмихната в самолета обратно към САЩ

Администрацията на Байдън предложи размяна на затворници през юли, знаейки, че Москва отдавна е искала освобождаването на Бут. Сложната размяна на Грайнър и Бут включваше два частни самолета, които докараха двамата до летището в Абу Даби от Москва и Вашингтон и след това ги върнаха у дома.

Кадри в руските държавни медии, предоставени от руските служби за сигурност, показаха как те пресичат със свои придружители.

Саудитска Арабия също е участвала в процедурата за размяна, според съвместно комюнике на Рияд и Абу Даби. В него се уточнява, че посредничеството е било водено от президента на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед ал Нахаян и от саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман.

Джо Байдън благодари на Абу Даби, но Белият дом после поясни, че "единствените страни, които са участвали в преговорите, са САЩ и Русия".

„Руският гражданин е върнат в родината си“, казаха в изявление от руското външно министерство.

Говорейки в Овалния кабинет, съпругата на Бритни Грийнър - Черел похвали усилията на администрацията на Байдън да осигури нейното освобождаване: „Просто стоя тук, изпълнена с емоции“.

Бут беше задържан през 2008 г. в Банкок въз основа на издадена от САЩ заповед за арест заради незаконна доставка на оръжия за Колумбийските революционни въоръжени сили, смятани от Вашингтон за терористична организация. През 90-те години на миналия век той създава частна авиокомпания за превоз на товари и хора около зони на конфликт, използвайки товарни съветски самолети "Антонов" за дълги разстояния.

Две години след ареста Бут беше екстрадиран в САЩ, където след още две години бе осъден на 25 години затвор и глоба в размер на 15 милиона долара.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп определи като срам размяната на Виктор Бут.

„Какъв „глупав“ и непатриотичен срам за САЩ“, написа той в своя блог.

Според него размяната е била неравностойна, като се има предвид тежестта на обвиненията на Бут и "антиамериканската позиция на Грайнър", която според него „открито мрази страната“. Той изрази също недоумение защо другият осъден в Русия американец - Пол Уилън, не е включен в сделката.

Бившият пехотинец беше осъден през 2018 г. на 16 години затвор заради шпионаж и се намира в наказателна колония. Той твърди, че обвинението е изфабрикувано. Пред Си Ен Ен той изрази разочарование, че не е бил също освободен.

Президентът Байдън коментира, че опитите за неговото освобождаване са били нуспешни, но увери, че САЩ няма да се откажат. Американският държавен секретар Антъни Блинкън пък разговаря със сестрата на Уилан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG