Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Партньорство в отбраната". САЩ обвиниха Русия, че дава военна помощ на Иран


През октомври иранци проведоха протест в Киев срещу помощта на Иран за Русия.
През октомври иранци проведоха протест в Киев срещу помощта на Иран за Русия.

САЩ обвини Русия, че предоставя безпрецедентна военна помощ на Иран, включително системи за противовъздушна отбрана, хеликоптери и бойни самолети.

Това идва няколко месеца, след като Техеран започна да предоставя дронове на Москва, които тя използва срещу Украйна във войната.

Според Белия дом взаимоотношенията между двете държави са прераснали до пълно "партньорства в отбраната".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в петък каза, че Русия предлага на Иран „безпрецедентно ниво на военна и техническа подкрепа, което трансформира отношенията им в пълноценно партньорство в отбраната“.

Според информацията на Кърби Русия и Иран обмислят да започнат общо производство за сглобяване на дронове в Русия, които да са предназначени за конфликта в Украйна. В същото време Русия ще обучава ирански пилоти на изтребителя Сухой Су-35 и Иран може да получи доставки на такива самолети в рамките на годината.

„Тези изтребители значително ще засилят военновъздушните сили на Иран спрямо неговите регионални съседи“, каза още Кърби.

Обвиненията на САЩ са част от умишлените усилия на страната да стимулира глобалната изолация на Русия. По-рано тази година администрацията на Байдън обвини Саудитска Арабия, че се съюзява с Русия в опит да се повиши цената на петрола, което е от решаващо значение за финансирането на военните усилия на Москва. Саудитска Арабия и Иран подкрепяха противоположни страни в дългогодишната война в Йемен.

Кърби каза, че трансферите на оръжия между Иран и Русия биха били в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. По думите му САЩ ще „използват инструментите, с които разполагат, за да изобличат и осуетят тези дейности“.

Администрацията на Байдън многократно обвинява Иран, че помага на Русия в инвазия в Украйна. Според нея Иран е продал стотици дронове на Русия през лятото.

Британският посланик в ООН, Барбара Удуърд, в петък обвини Русия, че се опитва да получи повече оръжия от Иран, включително стотици балистични ракети, в замяна на "безпрецедентно ниво на военна и техническа подкрепа" за Техеран.

„Загрижени сме, че Русия възнамерява да предостави на Иран по-модерни военни компоненти, което ще позволи на Иран да засили оръжейния си капацитет“, каза тя. „Така че е наложително истината за доставките на Иран за Русия да бъде разкрита и да бъде разследвана от ООН възможно най-скоро.“

Руският посланик в ООН Василий Небензя отново отрече, че Иран доставя оръжия на Украйна.

„Военнопромишленият комплекс в Русия може да работи перфектно и не се нуждае от ничия помощ, докато украинската военна индустрия по същество не съществува и се подпомага от западната индустрия и западни компании“, каза той.

Белият дом казва, че Русия също се е обърнала към Северна Корея за артилерия. Северна Корея отрича твърдението.

Русия нападна Украйна преди повече от 9 месеца. Оттогава и двете страни търпят тежки загуби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG