Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Активизиране". Путин обсъди с Раиси засилване на сътрудничеството между Русия и Иран


Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) се ръкува с президента на Иран Ебрахим Раиси в Самарканд, Узбекистан, на 15 септември 2022 г.
Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) се ръкува с президента на Иран Ебрахим Раиси в Самарканд, Узбекистан, на 15 септември 2022 г.

Президентът на Русия Владимир Путин и иранския му колега Ебрахим Раиси са обсъдили задълбочаването на сътрудничеството между двете страни в политиката, икономиката и търговията, предаде Ройтерс. Според изявление на Кремъл, цитирано от агенцията, двамата президенти са провели телефонен разговор.

Откакто нахлу в Украйна на 24 февруари, Русия увеличи усилията си за изграждане на връзки с Иран и други незападни страни.

"Обсъдени бяха редица актуални въпроси от двустранния дневен ред с акцент върху по-нататъшното засилване на сътрудничеството в политическата и търговско-икономическата област, включително транспортно-логистичната сфера. Постигнато беше съгласие за активизиране на контактите между съответните руски и ирански ведомства", се казва в съобщението на Кремъл.

То беше публикувано в събота без уточнение кога точно е проведен разговорът. В него не се споменава и доставката на ирански оръжия за Русия.

По-рано в сряда високопоставен руски служител по сигурността се срещна с ирански лидери в Техеран. Посещението се състоя на фона на обвиненията на Украйна и Запада, че Русия използва ирански дронове, за да се атакува енергийната инфраструктура и цивилни цели в Украйна.

Преди седмица Иран призна за първи път, че е предоставил на Русия дронове, но каза, че това е станало преди началото на войната. Миналия месец двама високопоставени ирански служители и двама ирански дипломати казаха пред Ройтерс, че Техеран е обещал да предостави на Москва и ракети земя-земя.

През октомври Европейският съюз наложи нови санкции срещу Иран заради неговите доставки на дронове за Русия, а Великобритания наложи санкции на трима ирански военни и военен производител заради доставките за Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG