Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Постоянство и храброст". Сара Перин, която прекроява стотици човешки съдби


Сара Перин
Сара Перин

Тя идва за първи път в България през 1999 г. чрез американския Корпус на мира. Преди дни взе специалната награда на Българския хелзинкски комитет за борбата и усилията ѝ за равни права за ромите в България. Сара Перин е Човек на деня на Свободна Европа.

Директорът на неправителствената организация “Тръст за социална алтернатива” Сара Перин получи специалния приз "Постоянство и храброст" на годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) „Човек на годината 2022“ за принос към правата на човека и правозащитността. Перин беше отличена за дългогодишната й дейност за равни права на хората от ромската общност в България.

"Сара има уникална и дълбока връзка с ромската общност в България. Чрез своя вдъхновяващ пример, тя прекроява стотици човешки съдби" - с тези думи Сара Перин е номинирана за наградата на БХК.

Това не е единствената награда за работата на организацията, която оглавява от самото ѝ създаване през 2012 г. През 2017 г. Тръстът за социална алтернатива в България беше отличена от ООН с наградата „Изключителен принос“. Тя се присъжда на организации от цял свят, които имат принос за постигането на целите на ООН за устойчиво развитие.

Организацията получи наградата за проекта „Градско планиране - всички печелят“ в общините Кюстендил, Пещера и Дупница. Проектът подобри битовите условия на икономически уязвими общности, като подпомага близо 1800 семейства от трите общини.

“Високата оценка на международната общност ни насърчава да продължим дейността си с вяра и оптимизъм“, каза Сара Перин тогава, цитирана от посолството на САЩ в България.

За първи път тя посещава България през 1999 г. като учител по английски език с американския Корпус на мира. Две години преподава английски в едно училище в Шумен. Година по-късно Сара Перин става стипендиант по програмата за международен обмен на студенти „Фулбрайт“.

Опознава България, като работи и живее сред ромското население. Прави проучване за лидерските тенденции и политики за промотиране на социалното включване в страната.

“Много обичам планините на България”, казва тя в интервю за Дарик радио.

Преди да стане изпълнителен директор на „Тръст за социална алтернатива“ Сара Перин е директор на Програмата за хора в икономически неравностойно положение във фондация „Америка за България“ почти четири години.

Перин добива експертиза в частния, обществения, междуправителствения и неправителствния сектор, както и в работата с Държавния департамент на САЩ и американската Агенция за международно развитие.

Под нейно ръководство фондация „Америка за България“ създава няколко програми и финансира повече от 50 проекта за хора в неравностойно положение. Те подпомагат образованието им и им помагат да си намерят работа. В сътрудничество с фондацията Перин основава “Тръст за социална алтернатива”.

“Винаги съм се интересувала от това до каква степен образованието определя живота на човека и какво прави обществото, за да подпомогне по-доброто образование на децата, особено на социално уязвимите”, казва тя.

“Тръст за социална алтернатива” е основана на убеждението, че обществото може да постигне пълен успех, само когато гарантираме, че всички му членове могат да се възползват максимално от своите индивидуални таланти", добавя Перин.

Организацията работи за създаване на възможности за групи в неравностойно положение, с акцент върху ромите, повече от 70% от които живеят под прага на бедността. Сред програмите, по които организацията работи, са за подкрепа на ромски деца да останат в училище и да го завършат.

С друга програма подкрепят младежи да си намерят работа според образованието си или да отворят бизнес. Организацията осигурява и стипендии на роми, които учат медицина.

“Външно проучване през 2019 г. показа, че делът на ромите посещаващи училище, се е увеличил във всички възрастови групи в сравнение с 2011 г. Делът на завършилите средно образование е нарастнал почти два пъти, а делът на ромите, завършили висше образование, се е увеличил 6 пъти”, казва тя.

Сара Перин има магистърска степен по „Обществени политики и дейности“ към Gerald R. Ford School of Public Policy, Университета в Мичигън и магистърска степен от Центъра за руски, източноевропейски и евро-азиатски науки към същия университет, както и бакалавърска степен с отличие от Mount Holyoke College.

XS
SM
MD
LG