Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран добави Радио Свободна Европа към списък с организации, подкрепящи тероризма 


Президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай
Президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай

Иранското правителство добави в понеделник местната служба на Радио Свободна Европа - Радио Фарда, към списък с лица и организации, санкционирани за подкрепа на международния тероризъм и подбуждане към насилие.

Това става, след като в продължение на над 12 седмици Радио Фарда отразява масовите протести, избухнали заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, арестувана от моралната полиция заради “неправилно” носене на хиджаб.

Президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай определи това решение като “абсурдна манипулация на истината”.

“Реалността е, че всеки ден иранският режим убива мъже, жени и деца, протестиращи за по-добро бъдеще, обвинява жертвите и малтретира семействата им”, коментира Флай, добавяйки, че Радио Фарда се стреми да показва какво наистина се случва в Ислямската република.

Въпреки държавната цензура, през този период аудиторията на иранската служба на Радио Свободна Европа продължава да расте.

От началото на протестите на 16 септември до 30 ноември гледанията на видеоматериали на Радио Фарда са се увеличили с 408% в YouTube и 619% в Instagram в сравнение със същия период на миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG