Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изпраща на Украйна оръжие за защита от въздушни атаки


Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и председателят на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и председателят на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС

Основната част от военната помощ, която България ще изпрати на Украйна, е за защита на населението и на обекти от въздушни атаки. Това каза във вторник след заседание на парламентарната комисия по отбрана в парламента председателят ѝ Христо Гаджев от ГЕРБ.

Комисията подкрепи на второ четене ратифицирането на Споразумението между министерствата на отбраната на България и на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Преди да се стигне до дарението, ратификацията трябва да бъде гласувана в зала и да бъде издаден указът от президента Румен Радев.

Според източници на Свободна Европа България ще дари голямо количество зенитни установки с 23 мм оръдие. Те се използват успешно от армията на Украйна за борба с иранските дронове Шахед, които поразяват граждански цели.

Установките са от времето на СССР, но се произвеждат и в България. Българската армията разполага с голям брой от оръдията, както и боеприпаси за тях.

Решението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна беше прието окончателно в пленарна зала в петък, въпреки опитите на БСП да бламират гласуването. Дебатите по ратификацията на договора за дарението с Украйна ще продължат тази седмица.

Оръжие се дарява по два списъка

След като в събота служебният премиер Гълъб Донев каза, че оръжието, което България ще изпрати на Украйна, "не е предназначено за употреба на фронта, а за тренировки на войници", във вторник военният министър Димитър Стоянов го опроверга.

"Въоръжението, което се предоставя, е в две насоки, в два списъка. В първия списък, който е големият по обем, е директно предоставяне на Украйна, а вторият списък е за тренировъчната мисия в Полша или Германия според потребностите на украинската страна", каза Стоянов след края на заседанието на комисията по отбрана. По думите му предоставянето на това оръжие "няма да накърни" отбранителните способности на България.

Стоянов каза още, че Министерството на отбраната предоставя на Киев оръжия, които са "в топ 3 на украинските искания". Той добави, че България не предоставя ракети С-300, самолети и хеликоптери. Списъкът с оръжието засега остава секретен.

Споразумение за военна помощ е рамково, което означава, че България може да продължи да дава помощ по искане на Украйна, ако това "не застрашава възможностите на Българската армия".

"Надявам се това да бъде един първи етап и да има последваща помощ", каза още Гаджев.

Към момента България и Унгария остават единствените държави в ЕС, които не са предоставили военна помощ на Украйна. В предишното Народно събрание това решение беше блокирано от БСП, която тогава беше част от управляващата коалиция. На 3 ноември настоящият 48-и парламент обаче прие решение България да изпрати военна помощ и задължи служебното правителство да внесе списък с оръжие, което България ще дари на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG