Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оръжието, което България ще прати на Украйна, не е за фронта, каза Гълъб Донев


Гълъб Донев е служебният премиер на България.
Гълъб Донев е служебният премиер на България.

Оръжието, което България ще изпрати на Украйна, не е предназначено за употреба на фронта, а за тренировки на войници, които се провеждат в други страни. Това каза в събота служебният премиер Гълъб Донев в ефира на бТВ.

По думите му такова е било искането на Киев.

"Ние всъщност ще участваме в EUMAM, една мисия, която е обученията на НАТО и Европейския съюз. Обученията се правят в други държави", каза Донев.

"[Предоставяме] оръжия за обучението в тези държави на украински военнослужещи", поясни той.

Тази информация се съобщава за първи път, като досега се смяташе, че военната помощ е за фронта. Аргументът, че оказването на военна помощ на Украйна ще въвлече България във войната беше основният аргумент на БСП да не го подкрепи. Твърдението на левицата е доказано невярно.

Няма публична информация какво точно въоръжение България ще праща, тъй като списъкът, изготвен от кабинета на Гълъб Донев, е поверителен.

На заседание на 30 ноември служебното правителство взе решение каква военна помощ ще предостави на Украйна. То беше публикувано в правителствената системата за правна информация, но списъкът с конкретните въоръжение и боеприпаси към него беше засекретен. В петък, 9 декември, Народното събрание прие окончателно решението България да изпрати военна помощ, след като секретният списък с конкретното въоръжение беше внесен в парламента.

Това решение беше взето въпреки опозицията на БСП, които с помощта на „Възраждане“ в петък се опитаха да бламират или отложат гласуването.

„За“ гласуваха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" (ПП), ДПС, "Демократична България" (ДБ) и "Български възход". Един депутат от ПП се въздържа, а един от БСП - Явор Божанков, се присъедини към мнозинството. Заради изявлението си против Русия и в подкрепа на Украйна от трибуната на парламента той беше изключен от парламентарната група на БСП.

Досега беше ясно само, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие, боеприпаси и вероятно артилерийски оръдия и се смяташе, че те ще се използват на фронта във войната, която Русия води в Украйна.

По-рано този месец служебният министър на икономиката и индустрията Димитър Стоянов каза още, че българската пратка ще пътува за Украйна с "над 9 от големите" американски самолети Боинг С-17.

Посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко каза, че списъкът, изготвен от Министерството на отбраната, е дълъг и сериозен.

Освен въоръжение и муниции, в мисията ще се включат и български военни, съобщиха от правителството. Един щабен офицер ще замине за усилване на звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Белгия.

До 5 военнослужещи ще бъдат изпратени в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или в Германия. До 50 военни пък ще обучават украински войници "на територията на държави членки на ЕС, и/или в Република България".

Въпреки че решението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна беше прието в петък от Народното събрание, през следващата седмица ще има дебати по ратификацията на договора за дарението с Украйна.

След като се гласува ратификацията и се публикува в Държавен вестник, военната помощ може да замине. В споразумението с Киев има точка, която го прави рамково и България ще може да продължи да дава военна помощ на Украйна при нужда, без да е необходимо ново решение на парламента.

Дебатът дали България да оказва военна помощ на Украйна доведе до политическо напрежение и в предишното 47-о Народно събрание. Тогава БСП, която беше част от управлението, заплаши многократно, че ще напусне управляващата коалиция и блокира даването на военна помощ на Украйна. Така парламентът не успя да достигне до това решение. Това беше взето от настоящия 48-и парламент на 3 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG