Връзки за достъпност

Извънредни новини

Акция "Бяло" доведе до близо 600 ареста и "удовлетворение" у МВР и прокуратурата за съвместната работа


Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров
Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров

580 души са били задържани за 24 часа след съвместната акция „Бяло“ на прокуратурата и МВР срещу разпространението на наркотици. Това съобщи главният секретар на вътрешното ведомство Петър Тодоров.

Той добави, че след акцията, която започна на 7 декември, са образувани 470 досъдебни и бързи производства, а около училищата в страната са извършени над 3000 проверки. Акцията все още не е приключила окончателно.

Във вторник МВР и прокуратурата проведоха съвместен брифинг, на който присъстваха служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Двете страни многократно заявиха „удовлетворение“ от съвместната си работа.

„Радвам се, че по темата „наркотици“ ние сме на едно мнение и се радвам, че намираме все повече теми, по които да сме на едно мнение, а именно, че държавата трябва да е безкомпромисна с борбата срещу престъпността“, каза Демерджиев.

„Очаквайте още новини от съвместната ни работа“, каза Сарафов, който на няколко пъти благодари на МВР и похвали действията на представителите му.

Само до преди няколко месеца отношенията между вътрешното министерство и държавното обвинение се определяха като „война“, но тогава министерството беше оглавявано от Бойко Рашков.

По думи на Демерджиев борбата срещу разпространението на наркотици ще продължи и извън територията на страната и добави, че за това ще съдейства Турция. Предни дни вътрешният министър беше на посещение в Истанбул заедно с президента Румен Радев, а там двамата се срещнаха с Реджеп Тайип Ердоган.

Вътрешният министър каза още, че от акцията е станало видно, че все повече ученици и непълнолетни започват да се занимават с разпределението на наркотици. Преди дни главният секретар на МВР Петър Тодоров каза, че специален фокус на съвместната операция са били именно проверките около училищата.

Демерджиев изрази задоволство и от това, че в следствие на мащабната акция е била и „разплетена верига“ за разпространение и е достигнато до „хора стоящи много високо в нея“ и са били задържани 200 кг канабис.

Акция „Бяло“ се проведе на територията на цялата страна, а в хода ѝ, по данни на властите, са били задържани няколко десетки хиляди дози наркотик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG