Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добре охранявана граница". Радев и Ердоган се обединиха за мерки срещу мигрантския натиск


Румен Радев беше посрещнат от Реджеп Ердоган в Истанбул
Румен Радев беше посрещнат от Реджеп Ердоган в Истанбул

Президентите на България и Турция - Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган, се срещнаха в Истанбул в петък. Те изразиха "обща воля" за подобряване на охраната на общата граница заради мигрантския натиск, увеличаване на търговския обмен до 10 млрд. долара и по-добра енергийна свързаност.

Това се случи на фона на отказа на Нидерландия и Австрия да приемат България в Шенгенското пространство заради недобра охрана на границата. И докато тече проверка на Агенцията за гранична и брегова охрана на ЕС Фронтекс на данните, че българската Гранична полиция незаконно задържа мигранти, преди да ги върне обратно на турска територия, както и че сирийски бежанец е прострелян. МВР отрича това.

Радев пристигна на работно посещение в Турция заедно с делегация от министри по покана на турския държавен глава. Двамата имаха среща на четири очи в двореца "Вахдеттин", след което дадоха съвместна пресконференция.

"Турция и България ще продължат да работят за подобряване на охраната на границата", каза Ердоган.

Той уточни, че турският вътрешен министър се е срещнал с българския си колега Иван Демерджиев, с когото са обсъдили опазването на сигурността на границата.

В състава на българската делегация участват министрите на външните работи, на енергетиката, на вътрешните работи и на отбраната - Николай Милков, Росен Христов , Иван Демерджиев, Димитър Стоянов
В състава на българската делегация участват министрите на външните работи, на енергетиката, на вътрешните работи и на отбраната - Николай Милков, Росен Христов , Иван Демерджиев, Димитър Стоянов

"Сътрудничеството ни ще продължи да се развива със завършването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и особено с укрепването на инфраструктурата за контрол на храните", добави Ердоган, цитиран от БТА.

От своя страна Румен Радев му благодари за традиционното гостоприемство и каза, че България и Турция са съседи в един много сложен регион, затова сътрудничеството е важно за стабилността му.

Той коментира, че войната в Украйна "променя вече и глобалните вериги за доставки" и "днес единственият надежден сухопътен маршрут е през Турция и България".

"Вече усещаме този факт чрез засиления трафик през нашите ГКПП. Заедно трябва да създадем мерки за повишаване на сигурността. За да имат успех, е важно да имаме добре охранявана граница", каза Радев, като допълни, че България разбира трудностите, пред които е изправена Турция по отношение на миграцията.

Той каза още, че оценява усилията и приноса на Турция за разрешаване на конфликта в Украйна, включително чрез споразумението за износ на зърно, както и по отношение на размяната на военнопленници между Украйна и Русия.

Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:27 0:00

Турският президент каза още, че на срещата с Радев са били обсъдени редица въпроси, включително сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната свързаност.

Ердоган отбеляза, че стокообменът между двете държави възлиза на 6 милиарда долара, но общата цел е тази стойност да достигне 10 милиарда долара в най-кратък срок. Ердоган добави, че са били обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на енергийната сигурност.

Той изтъкна, че Турция полага усилия за опазването на общото културно наследство, с което е свързана инициативата за реставриране на Желязната църква в Истанбул.

"Надявам се, че посещението на г-н Радев в Турция ще допринесе за благото на двете ни страни и народа ни", каза още Ердоган.

Българският държавен глава добави, че Турция е сред водещите инвеститори в България.

"Както отбеляза и президентът Ердоган, стокообменът между двете страни надхвърли 6 милиарда долара. Очакваме скоро още по-голяма свързаност между нашите енергийните системи", каза Румен Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG