Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР обвини спецпрокуратурата в "натиск и намеса" в проверка срещу жената на Гешев 


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Специализираната прокуратура неправомерно е изискала от МВР информация по проверка за имотна измама, водена срещу “близка до висш магистрат жена”. Това обяви пресцентърът на вътрешното министерство в петък без да споменава имена.

Според неофициална информация на Свободна Европа става въпрос за жената на главния прокурор Иван Гешев - Детелина Ханчева.

МВР твърди, че спецпрокуратурата се основава на разпоредба от Закона за съдебната власт, който казва, че когато материалите по преписка са свързани с магистрат, трябва незабавно да бъдат предоставени на на държавното обвинение.

“В тази връзка следва да се уточни, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което Специализираната прокуратура не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка”, се казва в съобщението на вътрешното министерство.

Сигнали до ВСС и КПКОНПИ

Затова то ще сезира по случая Висшия съдебен съвет (ВСС) и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

“МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати”, допълват от ведомствения пресцентър.

От съобщението става ясно още, че спрямо “близката до висш магистрат жена” са подадени два сигнала. Единият е от подсъдимата за корупция бивша зам.-кметица на столичния район “Младост” Биляна Петрова, а другият - от гражданското сдружение БОЕЦ.

Проверката по първия сигнал е започнала на 4 декември 2021 г., а на 5 януари тази година спецпрокуратурата е изисквала от МВР “всички материали по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят”.

В писмото на спецпрокуратурата, с което Свободна Европа разполага, се твърди, че сигналът съдържа твърдения за извършени престъпления от Гешев и Ханчева - престъпления против правосъдието и корупционни престъпления относно недвижим имот в район “Илинден”, жк “Зона В-17” в София. МВР обаче отрича в случая да има данни за престъпление на главния прокурор.

На 22 март БОЕЦ пък съобщи, че внася писмо до вътрешния министър Бойко Рашков, съдържащо “данни и доказателства, водещи до обосновани съмнения за извършена имотна измама от Детелина Филипова Ханчева – жена на главния прокурор Иван Гешев”.

“Става дума за дарения на няколко имота в землището на с. Волуяк, дарени на Ханчева от 81-годишен възрастен мъж. Реалните собственици са завели съдебен иск и Софийски районен съд им присъжда собственическите права, като съдът осъжда Детелина Филипова Ханчева”, заявиха от сдружението.

Сигнал срещу двама полицейски шефове

Успоредно с развоя по проверката срещу Ханчева МВР съобщава, че на 12 януари Софийската градска прокуратура (СГП) е изискала и материалите по сигнал от предния ден.

В него се твърди, че директорите на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” и Главна дирекция “Национална полиция” неправомерно са извършвали проверки и разследвания срещу магистрати.

Заради това градската прокуратура изисква от МВР информация за всички негови проверки спрямо съдии, прокурори и следователи, които не са били възложени от прокурор.

“Неясна остава за МВР причината, поради която СГП излиза извън обхвата на възложената извънпроцесуална проверка”, завършва официалното съобщение на вътрешното министерство.

Стари съмнения за Детелина Ханчева

През 2019 г. стана ясно, че жената до тогавашния зам.-главен прокурор и настоящ ръководител на прокуратурата Иван Гешев – Детелина Ханчева, е свързана с Марио Кърковски, който от своя страна има общи фирми със строителния предприемач Александър Ваклин. Той е основният свидетел по делото за корупция срещу бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева и бившата й заместница Биляна Петрова.

Впоследствие гражданското сдружение БОЕЦ подаде сигнал, в който настояваше за проверка по случая. Съмненията на организацията бяха, че като ръководител на спецпрокуратурата, Гешев може да е облагодетелствал Ханчева, която е придобила имоти от фирми на Кърковски.

Проверката на спецпрокуратурата обаче не установи нищо нередно, а апелативната спецпрокуратура потвърди отказа ѝ да образува разследване.

В постановлението на втората инстанция беше записано, че „Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата са в приятелски отношения“, но „липсват каквито и да е данни или индикация Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Ханчева недвижими имоти“.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG