Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиниха руснаци и американци в заговор за кражба на военни технологии в полза на Русия


Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че няма да толерират престъпни схеми за подпомагане на руската армия

САЩ обвиниха петима руснаци и двама американци в конспирация, свързана с доставки и пране на пари от името на правителството в Москва.

Министерството на правосъдието във Вашингтон съобщи, че седмината са заподозрени в опит да получат технологии с военна и двойна употреба от американски фирми за руския отбранителен сектор. Смята се също, че те са заговорничели за контрабанда на снайперистки боеприпаси в нарушение на санкциите на САЩ.

За единия от руснаците има информация, че е офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) - Вадим Коношченок, на 48 години. Той е арестуван в Естония и е изправен пред процедура за екстрадиция в САЩ.

Трима от групата са в ареста, четирима от руснаците все още са на свобода. Заподозрените и руското правителство засега не са коментирали разследването, отбелязва Би Би Си.

В изявление Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че обвинителен акт от 16 точки е бил издаден във вторник във Федералния съд на Бруклин в Ню Йорк.

Според документа обвиняемите незаконно са закупили и изнесли силно чувствителни и силно регулирани електронни компоненти, някои от които могат да бъдат използвани в разработването на ядрени и хиперзвукови оръжия, квантови изчисления и други военни приложения.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че заедно с международните партньори "няма да толерират престъпни схеми за подпомагане на военните усилия на руската армия".

„Ние прекъснахме мрежата за доставки, за която се твърди, че е използвана от обвиняемите и руските разузнавателни служби за контрабанда на боеприпаси за снайперски пушки и чувствителни електронни компоненти в Русия“, каза още той.

В обвинителния акт са посочени имената на всичките петима обвиняеми, включително заподозрения офицер от ФСБ. Твърди се, че Коношченок, който е от Санкт Петербург, "изпраща или контрабандно пренася артикули с произход от САЩ от Естония за Русия, включително електроника с двойна употреба, тактически боеприпаси от военен клас и други артикули, чийто износ е контролиран“.

Останалите руснаците са: Евгений Гринин, Алексей Иполитов, Борис Лившиц и Светлана Скворцова и двама американци - Алексей Брайман и Вадим Ермоленко.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите са заплашени от до 30 години затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG