Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обвиниха руснаци и американци в заговор за кражба на военни технологии в полза на Русия


Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че няма да толерират престъпни схеми за подпомагане на руската армия
Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че няма да толерират престъпни схеми за подпомагане на руската армия

САЩ обвиниха петима руснаци и двама американци в конспирация, свързана с доставки и пране на пари от името на правителството в Москва.

Министерството на правосъдието във Вашингтон съобщи, че седмината са заподозрени в опит да получат технологии с военна и двойна употреба от американски фирми за руския отбранителен сектор. Смята се също, че те са заговорничели за контрабанда на снайперистки боеприпаси в нарушение на санкциите на САЩ.

За единия от руснаците има информация, че е офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) - Вадим Коношченок, на 48 години. Той е арестуван в Естония и е изправен пред процедура за екстрадиция в САЩ.

Трима от групата са в ареста, четирима от руснаците все още са на свобода. Заподозрените и руското правителство засега не са коментирали разследването, отбелязва Би Би Си.

В изявление Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че обвинителен акт от 16 точки е бил издаден във вторник във Федералния съд на Бруклин в Ню Йорк.

Според документа обвиняемите незаконно са закупили и изнесли силно чувствителни и силно регулирани електронни компоненти, някои от които могат да бъдат използвани в разработването на ядрени и хиперзвукови оръжия, квантови изчисления и други военни приложения.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че заедно с международните партньори "няма да толерират престъпни схеми за подпомагане на военните усилия на руската армия".

„Ние прекъснахме мрежата за доставки, за която се твърди, че е използвана от обвиняемите и руските разузнавателни служби за контрабанда на боеприпаси за снайперски пушки и чувствителни електронни компоненти в Русия“, каза още той.

В обвинителния акт са посочени имената на всичките петима обвиняеми, включително заподозрения офицер от ФСБ. Твърди се, че Коношченок, който е от Санкт Петербург, "изпраща или контрабандно пренася артикули с произход от САЩ от Естония за Русия, включително електроника с двойна употреба, тактически боеприпаси от военен клас и други артикули, чийто износ е контролиран“.

Останалите руснаците са: Евгений Гринин, Алексей Иполитов, Борис Лившиц и Светлана Скворцова и двама американци - Алексей Брайман и Вадим Ермоленко.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите са заплашени от до 30 години затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG