Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова руска атака с дронове в Киев, на фона на очаквани системи Patriot от САЩ


Части от дрон камикадзе иранско производство - Шахед-136, свален в Киев на 14 декември. На апарата, който в Русия беше преименуван на „Геран-2“, е написано "За Рязан“ (град в Русия)
Части от дрон камикадзе иранско производство - Шахед-136, свален в Киев на 14 декември. На апарата, който в Русия беше преименуван на „Геран-2“, е написано "За Рязан“ (град в Русия)

Украинската столица Киев отново беше атакувана с дронове от руските сили - две административни сгради са повредени, все още няма информация за жертви, съобщиха местните власти.

Това е първата подобна атака от седмици, докато ожесточените боеве се водят в Източна Украйна, където силите на Москва продължават артилерийския обстрел и ракетни удари.

Кметът на Киев Виталий Кличко написа в Telegram, че системите за противовъздушна отбрана са свалили 10 ирански безпилотни самолета "Шахед", след като са чути експлозии в централния градски район Шевченковски. Там се намират много държавни учреждения и сгради. Две от тях са пострадали от отломка от свален дрон, което отново потвърждава, че Техеран продължава да снабдява Москва с такива апарати камикадзе, макар те да отричат.

Според столичната военна администрация броят на свалените дронове е 11.

В Киев продължава въздушната тревога и гражданите трябва да останат в укритията.

Кирило Тимошенко, високопоставен служител в кабинета на президента Володимир Зеленски, предупреди в социалните мрежи, че "опасността все още не е отминала". Той написа, че е бил ударен и частен дом в югозападното предградие Вишневе.

Сграда на данъчно управление, поразена при удара
Сграда на данъчно управление, поразена при удара

В Житомирска и Луганска област също бяха издадени предупреждения за въздушни нападения. Виталий Бунечко, губернатор на Житомирска област, написа в Телеграм, че "е възможна втора вълна от нападения с дронове" и призова хората да останат в убежища.

През последните седмици Украйна се сблъска с поредица от руски въздушни удари в цялата страна, които нанесоха значителни щети на енергийната ѝ инфраструктура и оставиха милиони хора без електричество, вода и отопление.

Последната вълна от атаки идва, след като трима неназовани американски служители съобщиха пред Ройтерс, АП и Си Ен Ен, че е възможно Вашингтон да предостави батарея от системи за противоракетна отбрана Patriot на Украйна още тази седмица. Няма коментар от Пентагона или от украинското правителство.

Patriot се смята за една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана на САЩ и Киев отдавна настоява за такава помощ, защото това ще е качествено нова отбрана срещу руските атаки.

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев предупреди неотдавна НАТО да не оборудва Киев със системи Patriot.

В същото време на бойния фронт украинската армия отблъсна атаки на руските сили срещу 14 позиции в три региона - Донецк, Луганск и Харков - през последните 24 часа, съобщи Генералният щаб на украинската армия рано сутринта на 14 декември.

Тежки боеве продължават в градовете Бахмут и Авдиевка в Донецк. Нахлуващите руски сили се борят за превземането на Бахмут в продължение на месеци като част от тежка битка за контрол над региона на Донецк.

Според Генералния щаб руските войски в регионите на Харков, Донецк и Запорожие са "нанесли един въздушен и 11 ракетни удара, три от които по гражданска инфраструктура и повече от 60 атаки от системи за залпов огън" в последните 24 часа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG