Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин като "удобен повод". Съдът отказа закрила на руски опозиционен активист


Александър Стоцки говори по време на демонстрация пред Съдебната палата в София.
Александър Стоцки говори по време на демонстрация пред Съдебната палата в София.

Авторитарният характер на управлението на руския президент Владимир Путин е само "удобен повод" руски опозиционен активист да твърди в България, че може да стане жертва на репресии, ако се върне в родината си.

Това е един от основните аргументи, с които Административният съд в София-град (АССГ) потвърждава отказа на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да предостави международна закрила на Александър Стоцки.

Както Свободна Европа писа, той пристига в България ден след началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна – 25 февруари. Мотивът му е, че не иска да има общо с "тази престъпна война". Затова активно участва и в демонстрации в подкрепа на Украйна тук.

В родината си Стоцки също често присъства на протести. В края на септември 2021 г. е бил активист в щаба на опозиционните кандидати в изборите за Държавната дума на Русия Анастасия Брюханова и Пьотр Карманов. Освен това, след обявената от Путин на 21 септември мобилизация на войници за Украйна, майка му намира в пощенската си кутия повиквателна за сина ѝ.

26-годишният руснак посочва всички тези обстоятелства в молбата си за международна закирла до ДАБ, за да аргументира опасенията си, че е ако се върне в Русия, може да бъде подложен на репресии заради отказа си да участва във войната и опозиционните си политически убеждения.

Агенцията за бежанците обаче му отказва убежище през юли, посочвайки, че Стоцки няма "реални основания да смята, че може да бъде изложен на преследване и риск за живота му".

Една от снимките, на които Стоцки е заснет на антиправителствен протест в Москва.
Една от снимките, на които Стоцки е заснет на антиправителствен протест в Москва.

В решението ѝ дори се твърди, че в Русия "има ясно изградени демократични институции и действащи граждански организации, контролирани от обществото". Това становище противоречи на оценките на редица международни правозащитни организации.

На 9 декември административният съд потвърждава отказа на ДАБ. Според съдия Пламен Горелски руснакът не е доказал, че действително е развивал активна опозиционна дейност.

"Ноторно известните факти за авторитаризма на президента на Руската федерация и за протестите срещу войната в Украйна са удобен повод за излагане твърдения за "преследване, основано на различно политическо мнение, респективно за симпатизиране или за съпричастност (членство) към опозиционни групи", приема съдът.

В решението му се казва още, че разказът на Стоцки пред българските власти "не е подкрепен с неоспорими, макар и косвени доказателства, подкрепящи твърденията, които конструират бежанската история".

"Няма основания да бъде прието, че от страна официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента", обобщава съдия Горелски.

Александър Стоцки ще обжалва това решение пред Върховния административен съд. Той предостави на Свободна Европа и снимки, от негови участия в протести в Русия. По думите му последните антиправителствени демонстрации, на които е присъствал, са от 2021 г. в Москва.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG