Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо вече 16 месеца България не дава убежище на руски опозиционер


Евгени Чупов
Евгени Чупов

20 август 2019 г.

Евгени Чупов помни много добре тази дата. Тогава за първи път е подал молба за закрила в Държавната агенция за бежанците (ДАБ), но повече от година по-късно той, съпругата му и четирите им деца стоят в България в очакване на документи, които да им осигурят политическо убежище. Не искат да се върнат в Русия, защото смятат, че родната им страна е опасна - особено ако се вземе предвид, че самият Чупов е опозиционер.

“Тъкмо се върнах от интервю в Агенцията за бежанците”, казва Чупов пред Свободна Европа близо 16 месеца по-късно. През това време вече са му отказали политическо убежище, а той е обжалвал решението. Накрая Държавната агенция за бежанците е оттеглила решението си за отказ и в края на септември 2020 г. Административният съд на София-град е прекратил делото, заведено от руския опозиционер срещу отказа, понеже практически отказ вече не е имало.

Това би трябвало да е добра новина, но явно не съвсем. От последния развой на събитията са минали повече от три месеца, а тази история все още не е приключила. На практика процедурата започва отначало.

Новите обстоятелства, които са тайна

“След влизане в сила на определенията на съда, с които са прекратени съдебните дела, образувани по жалби на чужденците, ще бъдат възобновени административните производства за международна закрила пред ДАБ при МС”, отговориха от агенцията на запитване на Свободна Европа.

Но каква е причината първо да се отказва убежище, а после да се оттегля отказът? Натъкнали ли са се властите на нова информация за руснаците, които търсят закрила? Защо все още няма ново решение? Отговорът на тези три въпроса все още не е ясен.

“След изясняване на всички факти и обстоятелства по молбите им, в законоустановения срок ще бъдат издадени индивидуални административни актове”, уточняват от Държавната агенция за бежанците .

41-годишният руснак е преподавател по английски език. Води блог, в който остро критикува руските местни власти. Създал е и движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент – Московската дума. Многократно е арестуван. Това е причината да потърси убежище, след като през лятото на миналата година пристига на почивка в България заедно със семейството си.

Какво казва законът

Според Закона за убежището и бежанците срокът, в който Държавната агенция за бежанците трябва да се произнесе, е 6 месеца. Той може да бъде удължен до 9 месеца, а при извънредни ситуации - до 21 месеца от датата на подаване на молбата за закрила.

“Трябва нещо сериозно да се е променило в обстоятелствата. Те са още в рамките на срока, но защо се бавят не е ясно”, коментираха от адвокатската кантора, чиито услуги ползва руският опозиционер.

Чупов разказва, че по време на последното си интервю в ДАБ не е разбрал подробности кога може да се очаква ново решение за статута на семейството му. “Човекът, който проведе интервюто, каза, че България и преди е предоставяла закрила на руски граждани, но техните имена са тайна”.

Чупов е приложил и нови документи към молбата си, включително становища от руски правозащитни организации и истории на руснаци, получили закрила в други европейски държави.

“Разказах им още подробностите около политическото ми преследване в Русия - нещо, което вече бях направил преди година. Много хора смятат, че ми отказват политическа закрила, защото не ме грози смъртна опасност в страната ми, с което аз не съм съгласен”, казва Чупов.

Няколко пъти той е бил задържан в Русия по подозрение за разпространение на "екстремистка литература". Срещу него има и дело, заведено от полицай с обвинението, че е одраскал колата му.

“В началото на октомври получих няколко обаждания от полицията в Русия. Искаха да ме разпитват за разследването по повод заплахи, отправени към полицай, чиято кола е била одраскана. Предоставих и тези данни на агенцията за бежанците, включително и телефонния номер, от който ми звъняха”, казва Чупов.

Сега той и семейството му очакват как ще завърши всичко. Живеят в апартамент под наем и на всеки три месеца подновяват документите си. И така вече повече от година. “Имаше широк отзвук в медиите в България и Русия. Предполагам, че не знаят какво да правят”, казва Чупов. Решен е да не се отказва. “Ако България не ни приеме, ще търсим убежище на друго място", добавя той.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG