Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полският парламент призна Русия за "спонсор на тероризма"


Парламентът в Полша
Парламентът в Полша

Долната камара на парламента на Полша призна Русия за "държава, която спонсорира тероризма".

В резолюция, публикувана на сайта на парламента, се посочва, че Русия "систематично нарушава" правата на човека, международното право, Устава на ООН и както и "редица други задължения".

В документа пише още, че Русия "атакува териториите на други държави, извършва въоръжени нападения, военни престъпления и геноцид".

Нахлуването на Русия в Украйна се разглежда като грубо нарушение на забраната на Хартата на ООН за използване на сила, както и като „нарушение на суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост на Украйна“.

Русия е "пряко отговорна за катастрофата" на малайзийския пътнически самолет Боинг от полет MH17 през 2014 г. и самолета, превозващ 96 души, включително полския президент Лех Качински през 2010 г., се казва още в резолюцията.

Депутатите от полския парламент призоваха за продължаване на налагането на санкции срещу Русия и помощ за Украйна. Имаше и предложение да се разработи механизъм за изплащане на репарации на Украйна и компенсации на държави, организации и хора, претърпели загуби заради войната.

Решението идва, след като на 13 октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) обяви режима на Путин за терористичен. На 21 ноември Парламентарната асамблея на НАТО прие резолюция, призоваваща за създаването на специален международен трибунал за руската агресия и признава Русия за терористична държава. На 23 ноември Европейският парламент призна Русия за държава спонсор на тероризма.

Парламентите на Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия и Нидерландия вече признаха Русия за държава, която подкрепя тероризма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG