Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учениците от 2 до 4 клас също ще получават еднократна помощ, решиха депутатите


На първия учебен ден. Архивна снимка от началото на 2022/23 учебна година.
На първия учебен ден. Архивна снимка от началото на 2022/23 учебна година.

Учениците, записани във втори, трети и четвърти клас вече също ще получават еднократна помощ. Това реши окончателно парламентът с приемането на второ четене на промените в Закона за семейните помощи за деца, съобщи БТА. Досега еднократната помощ се даваше само на деца, записани в първи и в осми клас.

Новото решение ще влезе в сила от следващата учебна година. Сумата на еднократната помощ се определя с бюджета за съответната година, като за учебната 2022/23 г. е 300 лв. Според приетите изменения, сумата за съответната учебна година не може да е по-малка от предходната година.

Помощта се дава за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Условието за изплащането ѝ е децата да живеят постоянно в България и да не са настанени за отглеждане извън семейството. Парите се дават на два пъти по 150 лв. - в началото на всеки срок. Те се отпускат на всички семейства, независимо от доходите им.

Родителите трябва да върнат парите, ако детето им не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на съответния клас.

С промените се гарантира и правото на месечни помощи за деца с един или двама починали родители. Родителите или настойниците на такива деца може да получават месечни помощи за тях до завършване на средното им образование, но не повече от навършване на 20-годишна възраст.

Тези суми няма да зависят от дохода на семейството, нито от това дали детето получава или не пенсия заради починал родител. Няма да има подоходен критерий и за детските месечни добавки за деца, отглеждани от самотни осиновители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG