Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата се самосезира заради вирус в системите на Българското национално радио


Сградата на Българското национално радио в София
Сградата на Българското национално радио в София

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с информация в медии за открит компютърен вирус в дигиталната система за управление на съдържанието и излъчването в Българското национално радио.

Проверката цели да установи факти и обстоятелства за евентуално извършено компютърно престъпление, казват от прокуратурата, цитирани от "Дневник".

В сряда се появи информация, че вирус във вътрешните системи на Националното радио затруднява работата на обществената медия и застрашава дигиталния ѝ архив.

Генералният директор на БНР Милен Митев тогава каза пред "Дневник", че безвъзвратно загубенa информация няма. А директорът на Архивния фонд Антон Митов обясни пред медията, че има доста засегнати компютри, но архивите са на стари аналогови носители и за тях няма опасност.

По думите на Митов журналистите от програмите "Хоризонт", "Христо Ботев" и Радио София работят на ръка, а работата между служителите в радиото се извършва на хартия.

На този етап няма информация каква е причината за вируса, поразил системата на Националното радио и дали става въпрос за външна атака. Загубени са записи и файлове, които са се съхранявали на компютрите, засегнати от вируса.

Прокурор в Софийска градска прокуратура е разпоредил извършването на проверка. След приключването ѝ материалите ще бъдат докладвани за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG