Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако ме няма, значи са ме убили". Как изчезна руски музикант, обвинен в дискредитиране на армията


Активистът е с обвинение заради надписа "Якутски пънк срещу войната в Украйна"
Активистът е с обвинение заради надписа "Якутски пънк срещу войната в Украйна"

Пънк музикантът и активист от Якутия Айхал Аммосов, обвинен от властите в "дискредитиране" на руската армия, е в неизвестност вече повече от половин месец. Той изчезва точно преди да се яви в съда по делото, заведено срещу него заради протестните му акции срещу войната.

Той протестира срещу войната, която страната му води в Украйна. Беше арестуван и получи обвинение. А сега го няма и близките му се питат жив ли е изобщо.

Става дума за музиканта с артистичен псевдоним Айхал Аммосов. Истинското му име е Игор Иванов, живее в източния сибирски град Якутск и е на 30 години. От месеци той се оплаква от заплахи от страна на полицията. Те започват, след като е арестуван за антивоенен протест. Сега роднините и приятелите му нямат връзка с него от седмици и се страхуват, че може да е бил убит.

На 13 декември е трябвало да започне делото срещу него по обвинения, които са му повдигнати през август - за опит да издигане плакат с надпис: "Якутски пънк срещу войната" на сграда в центъра на Якутск. Тогава той е арестуван, а по-късно освободен, но и е обвинен.

Съгласно закон, подписан от президента Владимир Путин малко след нахлуването на Русия в Украйна, той може да бъде осъден на до 3 години затвор за "публични действия", за които се твърди, че са "насочени към дискредитиране" на руските въоръжени сили.

Аммосов е трябвало да се яви в съда на 13 декември. Той обаче не отива там, въпреки че според други антивоенни активисти се е подготвял да го направи. Три дни по-рано е публикувал последния си пост в Инстаграм.

"Да, той щеше да отиде в съда", казва Кюндел Оттуев, приятел на Аммосов, пред Сибирската служба на Радио Свободна Европа.

"Още през есента го попитах дали иска да напусне страната, той отказа. Мнозина го съветваха да избяга, но той винаги отказваше. Каза: "Аз не съм страхливец и ще стигна докрай". Пишеше, че не се страхува от затвора".

Може би вече са го убили или го държат в някое мазе и го измъчват

Близките на Аммосов обаче казват, че се страхуват за безопасността му и че малко преди да изгубят връзка с него, той е предупредил в социалните мрежи, че може да изчезне.

"Самият той написа: "Ако изчезна, значи са ме убили", казва още Оттуев.

"Що се отнася до заплахите към Айхал, не знам, честно казано. Нямам абсолютно никаква представа къде може да се намира.... Може би вече са го убили или го държат в някое мазе и го измъчват", допълва той.

В ареста заради "Не на войната!"

Аммосов вече е осъждан два пъти по административни дела за "хулиганство" и антивоенни графити. Например за надпис на ограда на якутски, руски и английски: "Не на войната!" и нарисуван символ на пацифизма.

В интервю през май за Сибирската служба на Радио Свободна Европа той разказва, че след задържането си е бил държан в изолация в продължение на пет дни и е бил заплашван с електрошок и пистолет.

"Опитаха се да ме сломят психически", казва тогава той.

Държат него и още 11 души в една килия, гладни, без да им позволяват да спят - полицаите постоянно им крещят. Освен това има постоянна светлина и отворен прозорец в студена Якутия. На него дори му вземат якето. Седем души спят на единствената койка, другите - на земята. В това време околните килии са празни - очевидно умишлено ги държат в тези условия.

Приятел на Аммосов, пожелал анонимност, казва, че причината за преследването очевидно са антивоенните му действия.

"Когато го отведоха, започнахме да звъним във всички полицейски управления в града, след това в републиката. Навсякъде ни казаха, че нямат Аммосов или Иванов. По-късно разбрахме, че той е бил в полицейското управление, където първо не вдигаха телефона, а след това открито ни излъгаха. И през цялото време са го заплашвали с наказателно преследване и нови обвинения, за да подпише самопризнания“.

Лъжата се състои в това, че казват на майката на Аммосов, че е задържан, защото ходел пиян по улиците и биел хора.

После в съдебната зала съдията започна да го притиска с въпроси за надписа "Не на войната":

"Какво искахте да кажете с това? Искате ли Русия да загуби тази война?" Казваше, че подкрепям "нацистите". Няма да се изненадам, ако накрая изкарат и мен фашист и нацист", разказва в интервю след ареста си Аммасов.

"Да се затвори устата на всички"

Аммосов е започнал да провежда антивоенните си протести, след като Русия е започнала инвазията си на 24 февруари.

"Дори напуснах работата си, за да се боря срещу войната на пълен работен ден. Издирваха ме два месеца. Укривах се, като всяка нощ прекарвах на различни места", добавя той.

Сред другите му протестни акции е да запали свещи на мемориала, посветен на Киев като град герой през Втората световна война, за да демонстрира солидарност с Украйна.

Освен това организира протест срещу мобилизацията с плакат, изобразяващ гроб и надпис "Женихът пристигна". Това е цитат от филма "Товар 200" на Алексей Балабанов за края на СССР и порядките в него, които могат да убият човек по време на военна служба - младоженецът е убит, а тялото му хвърлено в леглото на годеницата му.

Хващат хора като мен и всички в Якутск започват да се страхуват

"Страшното е, че тези дела срещу мен се използват, за да се затвори устата на всички, които са за мир", казва още Аммосов тогава.

"Хващат хора като мен и всички в Якутск започват да се страхуват. Ние сме твърде далеч от Москва и Санкт Петербург. Тук няма защита. На практика изобщо няма правозащитници", допълва музикантът.

На първото си дело той е принуден да се защитава сам. Само един адвокат му предлага услугите си, но срещу напълно непосилната сума от 100 000 рубли. Помагат му други артисти, музиканти и художници, които събират пари. Но делото е закрито, не са допуснати медии, блогъри, дори свидетелите стоят извън съдебната зала.

Смята се, че стотици хиляди руснаци са избягали от страната, след като Путин започна непровокираната военна инвазия в Украйна през февруари, както заради все по-репресивната политическа обстановка, така и за да избегнат мобилизацията. Но Кюндел Оттуев казва, че е малко вероятно Айхал Аммосов да е сред тези, които са напуснали страната.

Властите в Якутия продължават да преследват и други хора, изразили позиции срещу войната. В такова положение са участниците в антивоенен митинг, проведен на 25 септември. Тогава местни жени протестират срещу принудителната мобилизация на мъже. Якутките държат лозунги „Не на войната!“, „Не на геноцида!“ и скандират: „Да живеят децата ни!“.

След митинга полицията започна да търси участниците по снимки. Съдилищата все още гледат дела, но има и случаи, в които са глобявани хора, случайно озовали се на площада в деня на митинга.

Преследването продължава и други протестирали срещу политиката на Кремъл. Един от тях е якутският шаман Александър Габишев. Последният пост на Аммосов в Инстаграм преди да изчезне е именно в негова защита. Габишев е затворен в психиатрична клиника в Сибир.

Oтново е задържан шаманът, който иска да свали Путин
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG