Връзки за достъпност

Извънредни новини

Харви Уайнстийн беше признат за виновен за изнасилване


Харви Уайнстийн през 2015 г.
Харви Уайнстийн през 2015 г.

Филмовият продуцент Харви Уайнстийн беше признат за виновен за изнасилване от съдебен състав в Лос Анджелис, съобщиха световните агенции. Новината идва пет години след като сигналите срещу него поставиха началото на движението #MeToo (#АзСъщо).

Присъдата беше обявена 12-члененно жури, съставено от осем мъже и четири жени съдебни заседатели. Наказанието на Уайнстийн може да достигне до 24 години затвор.

Обвинителките срещу холивудския продуцент пред съда в Лос Анджелис са общо четири, информира Франс прес. Произнесената присъда е по обвинение в изнасилване на едната от тях, която е предпочела съдът да не разкрива самоличността ѝ.

По време процеса тя свидетелства, че е била в Лос Анджелис за филмов фестивал през февруари 2013 г., когато продуцентът е пристигнал неканен в хотелската ѝ стая в Бевърли Хилс и я изнасилил.

"Харви Уайнстийн унищожи завинаги част от мен онази нощ през 2013 г. и аз никога няма да си я върна", каза тя след произнасянето на присъдата.

Твърденията на втората обвинителка не бяха признати от журито, а останалите две жени все още очакват произнасянето му.

Седемдесетгодишният Уайнстийн в момента излежава втората от 23-годишната си присъда за изнасилване и сексуален тормоз, присъдена от съдебен състав в Ню Йорк през 2020 г. Тогава той беше признат за виновен за това, че през 2006 г. е извършил сексуално посегателство срещу бившата си асистентка Мими Хейли, както и в това, че през 2013 г. е изнасилил актрисата Джесика Ман.

Разкритията срещу Уайнстийн изиграха основна роля за разрастването на глобалното движение #MeToo, започнало през октомври 2017 г. Продуцентът беше обвинен в посегателства на повече от 80 жени. Много от обвиненията така и не стигнаха до съдебна фаза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG