Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите приеха на първо четене забраната за износ на горива, произведени от руски нефт


Петър Чобанов от ДПС защити законопроекта.
Петър Чобанов от ДПС защити законопроекта.

Парламентът прие на първо четене законопроекта на ДПС, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и на горивата, получени от преработката му в България. Депутатите приеха и предложението на "Демократична България" (ДБ) държавата да има право да влиза като особен управител в рафинериите.

До законопроектите се стигна, след като по-рано тази година България получи специално изключение (дерогация) от ембаргото на Европейския съюз (ЕС) върху вноса на руски нефт, което важи до края на 2024 г.

Предложението, внесено от ДСП, беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, ДБ, "Български възход" и независимия Явор Божанков. "Против" гласуваха БСП и "Възраждане".

Освен забраната за износ на руски петрол и продукти, произведени от него, проектът на ДПС предвижда и режим на облагане по ДДС и акцизи. Според вносителите с него ще се гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски, което да позволи финансиране на компенсации за високите цени на горивата.

Депутатите приеха на първо четене и предложението на ДБ при нужда държавата да може да поема контрола над петролните рафинерии в страната. Според промените в закона контролът ще бъде осъществяван от министъра на икономиката, който ще има право да назначи особен търговски управител в съответната нефтопреработваща компания.

Такъв управител ще се назначава, ако рафинерията е нарушила правилата на ЕС, на ООН или има вероятност да бъде спряно производството.

В петък ЕС прие нов пакет санкции, с който беше потвърдено, че България ще може да изнася горива от руски петрол, но само за Украйна или за страни извън ЕС, и то при определени условия.

По-рано от служебното правителство и ръководството на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" твърдяха, че страната ще може да изнася горивата, произведени от руски петрол, и навън. "Лукойл" дори постави липсата на ограничение при износа като едно от условията да плаща данък печалба в България.

Как "Лукойл" ще заобикаля европейските санкции с помощта на България
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG