Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните забраниха на жените в Афганистан да посещават университети


Жена с бурка в столицата на Афганистан Кабул
Жена с бурка в столицата на Афганистан Кабул

Талибаните забраниха на момичета да посещават университети, съобщиха световните агенции. Това е поредното решение, което ограничава правата на жените в Афганистан, откакто талибаните завзеха властта през лятото на 2021 г.

Министърът за висшето образование в правителството на талибаните съобщи за решението във вторник. То влезе в сила веднага и предвижда “прекратяване на обучението за жени до второ нареждане”. Заповедта е разпространена до всички университети и институти в Афганистан, включително и частните.

Още миналата година талибаните забраниха на момичетата да посещават средни училища. Така жените в Афганистан вече имат достъп само до начално образование.

Представители на ООН и няколко държави осъдиха решението на талибанското правителство.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че забраната за жените да учат в университети е “поредното нарушено обещание” на талибаните. При завземането на властта през 2021 г. те обещаха да не ограничават правата на жените до същата степен, както при предишното си управление. Редица решения след това обаче показват обратното.

Решението “е ново нарушение на правото на образование и задълбочава опитите за изтриване на жените от афганистанското общество”, каза специалният докладчик на ООН за Афганистан.

САЩ заплашиха, че решението “ще има последици за талибаните”.

“Талианите не могат да очакват да бъдат легитимен член на международната общност, ако не спазват правата на всички в Афганистан”, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. “Никоя страна не може да процъфтява, ако на половината ѝ население се пречи.”

Забраната жените да получават висше образование предизвика малобройни протести в Афганистан, които бързо бяха прекратени от властите, съобщи Би Би Си. Афганистански жени изразиха разочарованието си от решението пред британската медия.

“Разрушиха единственият мост, който можеше да ме свърже с бъдещето ми. Как да реагирам”, е цитирана да казва студентка от Укниверситета в Кабул, пожелала името ѝ да не се разкрива. “Вярвах, че мога да уча и да променя бъдещето си и да донеса светлина в живота си, но те разрушиха всичко.”

След идването си на власт талибаните забраниха на жените да упражняват повечето професии и въведоха задължение да покриват косите и лицата си с бурки на публични места. Жените не могат да влизат във фитнес салони, барове или да се возят в таксита.

"Искаме гласът ни да бъде чут". Едно момиче, което иска да ходи на училище
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG