Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните забраниха на момичетата да учат след 5 клас. Жени излязоха на протест


Момичетата в началните училища са в отделни стаи от момчетата
Момичетата в началните училища са в отделни стаи от момчетата

Група жени протестираха в афганистанската столица Кабул с искане да имат право да работят и учат. Двайсетина жени се събраха пред сградата, в която доскоро се помещаваше Министерството по въпросите на жените.

"Правата на жените са човешки права", скандираха участничките в протеста. Някои настояха за участие на жените в обществения живот.

"Общество, в което не участват жените, е мъртво", пишеше на един от плакатите. Протестът продължи около 10 минути. Жените се разотидоха след като бяха предупредени.

Властта на талибаните в Афганистан забрани протестите и отне някои от правата на жените.

В събота отвориха прогимназиите и гимназиите, но момичетата нямат право да се върнат в тях. В класните стаи се допускат само момчета и учители мъже.

Децата се върнаха и в началните училища (до 5 клас), където обаче момчетата и момичетата са в отделни класове, а някои учителки не са върнати на работа. Училищата бяха затворени досега заради пандемията от COVID-19.

Талибаните обявиха, че ще допускат жени в университетите, но само в отделни аудитории и със задължително ислямско облекло.

Талибаните завзеха властта в средата на август и отстраниха подкрепяното от ООН и Запада правителство. Те обещаха да управляват по-умерено в сравнение с периода между 1996-2001 година, но още в първите дни започнаха да връщат старите порядки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG