Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните забраниха протестите "за известно време"


Представител на специалните части на талибаните патрулира в Кабул. 8 септември 2021 г.
Представител на специалните части на талибаните патрулира в Кабул. 8 септември 2021 г.

Новото талибанско правителство в Афганистан забрани протестите "за известно време" в първия си работен ден. Това опроверга надеждите на много хора, които очакваха този път ислямистката групировка да управлява по-умерено.

Министерството на вътрешните работи в обявеното от талибаните правителство на "Ислямско емирство Афганистан" обяви, че демонстрациите "нарушават обществения ред и причиняват тормоз".

"Затова никой не трябва да се опитва да организира протест за известно време, при никакви обстоятелства", се казва в съобщението.

Въоръжени талибани вече потушиха със сила няколко протеста за правата на жените.

Ислямистите превзеха столицата Кабул в средата на август, след като подкрепяното от ООН правителство се разпадна. Те обещаха да управляват по-умерено този път, а не с насилие и ограничаване на правата, както беше при предишната им власт в Афганистан от 1996 до 2001 г.

Алисън Давидян, служителка на ООН в Кабул, предупреди в сряда, че талибаните вече нарушават обещанието си, че "правата на жените ще бъдат уважавани в рамките на исляма".

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч предупреди в сряда, че ограниченията и насилието срещу журналисти в Афганистан "показват, че смазването на свободната преса вече е започнало".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG