Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът одобри договор за ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", което не е руско


Логото на американската компания "Уестингхаус"
Логото на американската компания "Уестингхаус"

Служебното правителство одобри в сряда сключването на десетгодишен договор между АЕЦ "Козлодуй" и американската компания "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво за пети блок на централата.

Това съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката с уточнението, че договорът между ядрената централа и американската компания ще бъде подписан в четвъртък, на 22 декември.

Споразумението е във връзка с възложената в началото на ноември от народното събрание задача на правителството да търси ядрено гориво, различно от руското.

"В тази връзка подобно споразумение се подготвя и с френската "Фраматом" за доставка на гориво за шести блок", се казва в съобщението. "С това ще се постигне пълна диверсификация и сигурност на доставките", се добавя в текста.

Горивото на "Уестингхаус" обаче все още не е лицензирано от българската Агенция за ядрено регулиране за съвместимост за работа с руското, тъй като презареждането на реакторите става с подмяната на една четвърт от горивото, отбелязва "Медиапул".

Регулаторът трябва да се произнесе съвместната работа е безопасна, което трябва да стане на базата на все още изготвяни анализи от "Уестингхаус". Съгласно сключен с ядрената централа договор тези анализи трябва да са напълно готови през есента на 2023 г., като одобряването им от ядрения регулатор отнема девет месеца.

През октомври Министерският съвет отмени заложеното от кабинета “Петков” ограничение при търсенето на алтернативни доставчици за гориво за АЕЦ „Козлодуй“. То предвиждаше от бъдещи търгове да бъдат изключени компании от Русия.

Тогава министърът на енергетиката Росен Христов аргументира решението си с твърдението, че заложеното ограничение е облагодетелствало американската „Уестингхаус“ и дори е правило потенциално невъзможно намирането на доставчик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG