Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дмитрий Рогозин е ранен при обстрел на заведение в Донецк


Дмитрий Рогозин
Дмитрий Рогозин

Бившият генерален директор на “Роскосмос” и бивш вицепремиер на Русия Дмитрий Рогозин е ранен в сряда вечерта при обстрел от украинските сили срещу град Донецк в Източна Украйна. Това съобщиха Baza и Телеграм каналът "Типичный Донецк".

Рогозин е ранен в кафенето "Шеш-Беш", където е празнувал рождения си ден (на 21 декември стана на 59 години). Според РИА Новости няма опасност за живота му. RUPTLY пусна кадри от последствията от взрива в заведението, показващи поне един загинал.

По непотвърдена информация е загинал бодигардът на министър-председателя на т. нар. Донецка народна република Виталий Хоценко, а самият Хоценко е ранен. Baza съобщава за най-малко пет жертви на обстрела.

"Донецката народна република" се самообяви за независима, а от 30 септември руският президент Владимир Путин обяви присъединяването й към Русия заедно с още три украински области - Луганска, Херсонска и Запорожка.

Рогозин ръководеше руската космическа агенция "Роскосмос" от май 2018 г. до юли тази година.

През есента Рогозин обяви, че отива в зоната на така наречената „специална военна операция“, където ще ръководи определена експертна група. Тя се нарича "Царски вълци" и се занимава с военнотехническа помощ на подразделенията на руската армия.

Част от Луганска и Донецка области, самопровъзгласилите се "Донецка народна република" (ДНР) и "Луганска народна република" (ЛНР), са под контрола на Русия още от 2014 г. Москва анексира Крим същата година.

На 21 февруари 2022 г. Русия ги призна за независими републики заедно с конституциите им, което беше използвано като основание за начало на войната. Присъединяването на всички тези украински територии към състава на Руската федерация се смята за незаконно от ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG