Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът на САЩ одобри помощ за Украйна за 44.9 млрд. долара 


Часове преди приемането на зоконопроекта от Сената, Володимир Зеленски отправи обръщение към Конгреса на САЩ.
Часове преди приемането на зоконопроекта от Сената, Володимир Зеленски отправи обръщение към Конгреса на САЩ.

Сенатът на САЩ прие в четвъртък вечерта законопроект за разходите на федералното правителство в размер от 1,66 трилиона долара и го изпрати за одобрение в Камарата на представителите, предаде Ройтерс.

В него е включена помощ за украинската съпротива, която се отбранява от непредизвиканата руска инвазия, в размер на 44,9 млрд. долара.

Това става часове след посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, по време на което той се срещна с американския си колега Джо Байдън и призова Конгреса на страната да не спира военната подкрепа за родината му.

Ако Камарата на представителите също одобри законопроекта, той ще бъде изпратен на президента на Байдън за подпис и след това ще влезе в сила, добавя Ройтерс.

Освен помощта за украинската съпротива, в него е предвидено и финансиране за американските въоръжени сили и за редица невоенни програми до 30 септември 2023 г.

Приемането на законопроекта се забави, след като сенаторът консерватор Майк Лий от Републиканската партия внесе в сряда вечерта поправка, с която се цели забавяне на имиграцията.

Този ход накара демократите да предложат конкурентна поправка, с която се искаше увеличаване на финансирането на различни правоприлагащи органи, които работят по границата.

В крайна сметка и двете поправки не бяха приети, което на практика позволи на законодателите да продължат с процедурата по приемането на законопроекта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG