Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай е изпратил 71 самолета и седем кораба към Тайван


Китайски военни хеликоптери прелитат покрай остров Пингтан, една от най-близките точки на континентален Китай до Тайван, в провинция Фуджиан на 4 август 2022 г. Снимката е илюстративна.
Китайски военни хеликоптери прелитат покрай остров Пингтан, една от най-близките точки на континентален Китай до Тайван, в провинция Фуджиан на 4 август 2022 г. Снимката е илюстративна.

Китайската армия е изпратила 71 самолета и седем кораба към Тайван през последното денонощие. Това съобщи в понеделник тайванското министерство на отбраната, цитирано от международните агенции.

Това се случва в условията на продължаваща китайска военна активност около острова, който Китай смята за своя територия.

Тайванската Централна информационна агенция отбелязва, че това е най-голямото навлизане на самолети на китайските военновъздушни сили в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана досега. Агенцията добавя, че случаят не е предизвикал безпокойство на острова, тъй като Тайван е свикнал с нарастването на китайския натиск през последните години.

Между 06:00 ч. сутринта в неделя и същия час в понеделник 47 от китайските самолети са пресекли така наречената средна линия, неофициалната граница в Тайванския проток, възприета от двете страни, и са навлезели в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана.

Сред изпратените самолети е имало 18 изтребителя "Шънян-16", 11 изтребителя "Шънян-1", шест Су-30, както и дронове.

Новината идва, след като ден по-рано министърът на външните работи на Китай Ван И каза, че страната му ще задълбочава „стратегическото взаимно доверие и взаимноизгодно сътрудничество“ с Русия през 2023 г.

Тайпе уточни, че по време на прелитанията китайските самолети са били наблюдавани от зенитно-ракетните комплекси на тайванската противовъздушна отбрана. Вдигнати са и тайвански изтребители, които да ги предупредят да се оттеглят.

В неделя Пекин съобщи, че е провел военни учения в отговор на провокация от страна на демократично самоуправляващия се остров и САЩ. "Това е решителен отговор на настоящата ескалация на сговор и провокация от страна на САЩ и Тайван", казаха представители на властта. До момента Вашингтон не е коментирала.

Преди дни САЩ приеха бюджет за 2023, в чийто текст Китай е определен като стратегическо предизвикателство. В него е предвидено и да се засили сътрудничеството в сигурността с Тайван, както и да се разшири това с Индия в сфери като отбранителните технологии.

Тайван определи ученията като признак, че Пекин руши регионалния мир и се опитва да сплаши тайванския народ.

През последните години Китай засили натиска върху Тайван да приеме управлението на Пекин. Тайванското правителство силно се противопоставя на исканията на Китай и казва, че ще се защити, ако островът бъде нападнат.

Китайската армия започна най-големите военни учения в историята си през август в отговор на посещение на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Китайските власти не приемат официални контакти между свои дипломатически партньори и правителството в Тайпе.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG