Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува мощно Бахмут на фона на милиони украинци без ток 


Руските сили започнаха нови мощни атаки срещу украинските градове Бахмут и Авдиевка. Снимката е илюстративна.
Руските сили започнаха нови мощни атаки срещу украинските градове Бахмут и Авдиевка. Снимката е илюстративна.

Руските сили започнаха нови мощни атаки срещу украинските градове Бахмут и Авдиевка, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. В същото време милиони цивилни са без ток заради продължаващото унищожаване на енергийна инфраструктура, каза президентът Володимир Зеленски.

Руските войски са нанесли два ракетни удара и 44 ракетни атаки по украински позиции и населени места през последните 24 часа, казаха от Генералният щаб. Атакувани са 25 населени места около Бахмут и Авдиевка в района на Донецк.

Луганск и Харков са другите два източни региона, освен Донецк, които са обект на непрекъснатируски бомбардировки, се казва в съобщението. В южната област Херсон руснаците са бомбардирали населени места по десния бряг на река Днепър, съобщиха военните.

Украинските сили отговориха с нападение срещу руските позиции близо до Новобилозерка, Запорожка област, съобщиха военните.

Британското министерство на отбраната потвърди в ежедневния си разузнавателен бюлетин, че през последните два дни Донецк и Луганск са били зоните, подложени на най-силните руски атаки, но с малък или никакъв успех.

„През последните 48 часа боевете останаха съсредоточени около сектора Бахмут в Донецка област и близо до Сватово в Луганск. Русия продължава да действа с чести малки атаки в тези райони, въпреки че е успяла да овладее малко територия “, казаха от британското разузнаване.

Близо 9 милиона души са останали без ток, каза президентът Зеленски в редовното си вечерно обръщение. „Разбира се, недостигът продължава. Прекъсванията продължават. Към тази вечер около 9 милиона души са без ток в различни региони на Украйна. Но броят и продължителността на прекъсванията постепенно намаляват. Благодаря на всички, които осигуриха този резултат“, каза Зеленски.

Говорейки за ситуацията на фронтовата линия, Зеленски каза, че Бахмут и Авдиевка са райони, които изискват максимална сила и концентрация. „Ситуацията там е трудна, болезнена“, каза Зеленски. „Окупаторите изразходват всички ресурси, с които разполагат – и то значителни ресурси,за да изтръгнат поне някакъв аванс“, каза Зеленски.

Последната вълна от атаки с дронове срещу украинска инфраструктура се проведе в нощта на 19 декември, когато руските войски атакуваха Украйна с произведени в Иран безпилотни летателни апарати камикадзе Shahed. Атаката беше насочена срещу Киев и Киевска област.

На 26 декември руското министерство на отбраната каза, че трима военни са били убити от отломки от свален украински дрон, за който се предполага, че е бил свален и е паднал над основната база за стратегическите бомбардировачи на Москва в югозападната Саратовска област на Русия. Това беше последната атака, която разкри пропуските в руската противовъздушна отбрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Защо не е вярно, че няма смисъл да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00
XS
SM
MD
LG