Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин забрани износа на руски петрол за страни, които налагат таван на цените


Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който забранява доставките на руски суров петрол на чуждестранни компании и физически лица, които прилагат тавана на цената от 60 долара за барел, определен от западните съюзници като средство за намаляване на руските приходи, използвани за финансиране на войната в Украйна.

Ограниченията влизат в сила от 1 февруари и остават в сила до 1 юли, се казва в указа, подписан от Путин на 27 декември. Указът се отнася не само за петрола, но и за петролните продукти.

Указът, който е публикуван на сайта на Кремъл, е представен като пряк отговор на "недружелюбни и противоречащи на международното право действия от страна на Съединените щати и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации".

В него се казва, че доставките на руски нефт и петролни продукти на чуждестранни юридически и физически лица „са забранени, при условие че в договорите за тези доставки пряко или косвено е предвидено използването на механизъм за фиксиране на максимална цена“.

Г-7, Европейският съюз и Австралия се споразумяха по-рано през декември за таван на цените от 60 долара за барел за руския морския суров петрол, който влиза в сила 5 декември. На тази дата влезе в сила ембаргото за внос на руски петрол и петролни продукти по море. Единствената държава, която получи изключение и може да получава руски суров петрол е България. На Хърватия е разрешено да внася един конкретен петролен продукт.

Целта на мярката е да се ограничат приходите на Русия, с които тя може да финансира войната срещу Украйна. Едновременно с това идеята е да се предотврати недостиг на суровината и скок в цените на световните пазари.

След обявяването на тавана на цените, руският вицепремиер Александър Новак каза, че руските власти ще разработят мерки за отказ на доставки на петрол за страните, които прилагат тавана на цените.

Страните от ЕС преговаряха за тавана на цените месеци наред, преди да постигнат споразумение непосредствено преди ембаргото за внос на руски петрол да влезе в сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG