Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова вълна от атаки срещу Украйна, на източния фронт няма успехи за никого


Метрото на Киев по време на въздушната атака с ракети на 29 декември.
Метрото на Киев по време на въздушната атака с ракети на 29 декември.

Русия започна нова вълна от въздушни атаки на Украйна през нощта и сутринта на 29 декември. В същото време боевете на Източния фронт в Донбас продължиха без съществен напредък от двете страни.

Сутринта започна с ракетна атака срещу няколко града, включително столицата Киев. Според президентския съветник Михайло Подоляк срещу Украйна са изстреляни над 120 ракети. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за трима ранени и повредени къщи в район Дарниця.

Нова атака с ирански дронове

През нощта нов “рояк” руски безпилотни самолети камикадзе атакува инфраструктурни обекти в Харковска, Запорожка и Днепропетровска област. Повечето от тях бяха свалени от украинските военни, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

"Руските окупатори отново нанесоха удар по енергийната инфраструктура на Харков, като при атаката използваха 13 ирански безпилотни летателни апарати Шахед-136. Украинската отбрана свали 11 от тези дронове", съобщи Генералният щаб в сутрешния си доклад.

Германски гепарди в Украйна срещу иранските дронове на Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Пет дрона са свалени в Днепропетровска област.

Обстрел в покрайнините на Запорожие през нощта е повредил електропроводи и газопровод и е нанесъл щети на къщи.

Руските сили бомбардираха и родилното отделение на болница в наскоро освободения град Херсон, съобщи в Telegram Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на администрацията на президента Володимир Зеленски. Той добави, че никой не е пострадал.

На източния фронт нищо ново

Украинските военни съобщиха, че руските сили са изстреляли десетки ракетни залпове по цялата фронтова линия на изток, докато са се опитвали да продължат блокираното си настъпление в районите на Бахмут и Авдиевка в Донецка област и да стабилизират позициите си в района на Лиман в Луганск.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов заяви пред Би Би Си, че боевете в източната част на страната са в задънена улица, тъй като нито Украйна, нито Русия могат да постигнат значителен напредък.

"Ситуацията е просто в застой", каза Буданов в интервюто.

Руснаците продължават да атакуват и обстрелват Бахмут, но на други места изглежда са в отбранителна позиция. Настъпването на студения сезон също забави темпото на сухопътните операции на Украйна по 1000-километровата фронтова линия.

"Не можем да ги разгромим цялостно във всички направления. Те също не могат", каза Буданов пред Би Би Си. "С голямо нетърпение очакваме нови доставки на оръжия и пристигането на по-модерни оръжия", каза още той.

Буданов добави, че Русия е понесла много значителни загуби, но украинските сили все още не разполагат с ресурси, за да се придвижат напред в множество райони.

Твърденията му не могат да бъдат проверени по независим начин, отбелязва BBC.

Русия ще подсили войските в Украйна

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Русия ще подсили войските и оборудването си в Украйна. Той бе цитиран от ТАСС да казва, че мобилизираните войски на Москва са преминали "сериозна подготовка", въпреки че по-голямата част от тях все още не са на фронта.

"Занимаваме се с дейности, които ще ни позволят в близко бъдеще да работим много по-ефективно на тези територии", цитира го ТАСС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG