Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Измамно усещане" за победа. Столтенберг призова за дългосрочна подкрепа за Украйна


Генералният Секретар на НАТО Йенс Столтенберг, 2019 г.
Генералният Секретар на НАТО Йенс Столтенберг, 2019 г.

Западните страни трябва да са готови да предоставят дългосрочна подкрепа на Украйна, тъй като Русия не показва признаци на отстъпление. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Би Би Си.

Новината идва, след като ден по-рано президентът на Русия Владимир Путин за пореден път защити непредизвиканата агресия на Кремъл в Украйна в новогодишната си реч, а украинският президент Володимир Зеленски предвиди победа за Киев през 2023.

Според Столтенберг успехите на украинската армия не бива да създават измамно усещане за предстояща победа на Киев.

"Украинските войски контраатакуват от месеци, но също така знаем, че Русия е мобилизирала и попълнила редиците на армията, а много от мобилизираните сега преминават обучение. Всичко това подсказва, че те се подготвят за продължаване на войната и за евентуален опит за нова офанзива", каза той.

Столтенберг добави, че в сегашната ситуация Украйна има голяма нужда от военна подкрепа от Запада.

"Ако искаме мирен договор да утвърди позицията на Украйна като суверенна, независима и демократична държава в Европа, трябва да ѝ осигурим подкрепа. Включително и военна подкрепа, защото това е единственият начин да убедим Русия да седне на масата за преговори и да признае Украйна като суверенна, независима европейска държава", каза още Столтенберг.

"Повечето войни завършват с мирни преговори. Това вероятно ще се случи и в тази война. Но знаем, че условията, при които ще бъде сключен мирът за Украйна, зависят изцяло от баланса на силите на бойното поле", добави той.

През последните седмици Русия масово обстрелва различни части на Украйна с ирански дронове. Атаките продължиха и през събота и неделя, когато загинаха няколко души. В понеделник Украйна отблъсна десетки безпилотни самолети над Киев и Херсон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG