Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Историческата правота е на наша страна". Путин се закани да не позволи Западът да унищожи Русия


За първи път руският президент не говори от Кремъл, а от военен щаб, заобиколен от военнослужещи
За първи път руският президент не говори от Кремъл, а от военен щаб, заобиколен от военнослужещи

Руският президент Владимир Путин отправи най-дългото си новогодишно обръщение за 22 години управление - 9 минути, в което каза по повод войната в Украйна: "Нравствената и историческа правота е на наша страна".

Той припомни анексирането на четири украински региона - т.нар. Луганска и Донецка народна република, Запорожие и Херсонска област, като ги нарече исторически руски земи.

Форматът на словото също не беше обичаен - той не говори сам в Кремъл, а от щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, заобиколен от млади военнослужещи.

"Това беше година на трудни и необходими решения, на важни стъпки към осигуряването на пълния суверенитет на Русия и мощното консолидиране на нашето общество", каза Путин.

И се закани страната му никога няма да отстъпи пред опитите на Запада "да използва Украйна като инструмент за унищожаване на Русия".

Според него години наред западните елити лицемерно са уверявали в своите мирни намерения, но са излъгали за мира.

"Всъщност по всякакъв възможен начин те насърчаваха неонацистите, които извършваха открит тероризъм срещу цивилни в Донбас", каза Путин, който използва това твърдение като повод за военната инвазия.

Президентът поздрави с настъпването на новата година участниците в "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната. По думите му руските военни са нахлули в съседна Украйна, за да "се борят за своята родина, за истината и справедливостта, за да бъдат надеждно гарантирани мирът и сигурността на Русия".

Путин добави, че 2022 година е поставила много неща на местата им, ясно е разграничила "мъжеството и героизма от предателството и малодушието" и е показала, че няма по-голяма сила от "любовта към близките, от верността към другарите по оръжие и от предаността към Отечеството".

"Заедно ще преодолеем всички трудности и ще съхраним величието и независимостта на нашата страна. Ще триумфираме, за нашите семейства и за Русия", каза още руският държавен глава.

По-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че победата в Украйна е "неизбежна", като похвали героизма на руските войници, които се бият в момента, и на тези, които са загинали по време на 10-месечната война.

Докато Владимир Путин произнасяше речта си, дойде информация за нови ракетни удари по няколко украински области, включително столицата, при която има убит и ранени.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски се обърна към руснаците на руски език, коментирайки новогодишното обръщение на Путин:

"Вашият лидер иска да покаже, че има зад гърба си военните, но че той е отпред. Но той се крие. Крие се зад военните, зад ракетите, зад стените на резиденциите и дворците си.
Той се крие зад гърба ви и подпалва страната ви и бъдещето ви".

Зеленски каза още, че терорът няма да бъде простен.

"Никой на света няма да ви прости. Украйна няма да ви прости!", добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG