Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин позволи на "неприятелски" страни като България да платят дълговете си за газ във валута


Служител минава между тръбите в централата на "Булгартрансгаз" близо до Ихтиман. Снимката е илюстративна и е от 2022 г.
Служител минава между тръбите в централата на "Булгартрансгаз" близо до Ихтиман. Снимката е илюстративна и е от 2022 г.

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който разрешава на определените от Кремъл като „неприятелски“ страни да плащат задълженията си за доставки на природен газ в чуждестранна валута. Това беше съобщено официално от правителството в петък.

В документа, публикуван на 30 декември, се казва, че руските доставчици на природен газ могат да извършват разплащания с купувачи от „неприятелски“ страни в чуждестранната валута, посочена в договора.

Задължението за доставка на газ ще се счита за погасено, след като средствата на чуждестранния купувач бъдат заверени в упълномощена банка, където има открита специална сметка за получаване на плащанията.

Путин подписа указа за плащанията за руски природен газ през март, принуждавайки "недружелюбните" европейски клиенти да открият банкови сметки в рубли в Газпромбанк и да плащат в рубли, ако искат да продължат да получават руски газ.

Впоследствие доставките бяха прекратени за някои компании и държави, като Полша и Финландия, които отказаха условията на указа.

Такъв е случаят и с България, след като "Булгаргаз" не прие едностранно наложената схема за плащане в рубли. София не получава газ от Русия от няколко месеца, а основен доставчик за страната стана Азербайджан. Дългосрочният договор за доставка на природен газ от Азербайджан покрива близо една трета от потреблението в България. Останалите количества газ са осигурени по два договора за доставка на втечнен природен газ, които „Булгаргаз“ е сключил с търговци от региона, както и от доставки на газ по тръба, купени след проведен търг, съобщи енергийното министерство по-рано тази година.

Въпреки това България има задължения, които не се изпълняват, защото Москва наруши сключения договор със София. Подобен проблем има и с множество други купувачи от Европа, които търсят решение на създалата се ситуация в арбитражен съд.

През ноември Арбитражният съд в Стокхолм потвърди отказа на финландската държавна компания Gasum да плаща за руски газ в рубли, както и да не приеме цялата схема за плащане, въведена едностранно от "Газпром". Но съдът потвърди, че по договора финландците дължат стотици милиони евро и призова двете страни да продължат преговорите за разрешаване на казуса.

За "неприятелски" са обявени около 50 страни. Това са всичките 27 държави от ЕС, САЩ, Великобритания, Япония, Канада, Австралия, Южна Корея, Украйна и др. Според отговарящият за енергетиката руски вицепремиер Александър Новак най-вече заради "спиране работата на експортната инфраструктура" в края на годината износът на руски газ е намалял с една четвърт, а добивите - с 12% спрямо 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG