Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не получава природен газ от Русия, твърди енергийният министър


Служебният министър на енергетиката Росен Христов
Служебният министър на енергетиката Росен Христов

Към днешна дата България не получава втечнен газ с произход от Русия. Това стана ясно от отговори на служебния министър на енергетиката Росен Христов при изслушването му в парламента в четвъртък.

Последните доставки за страната са дошли от танкер от Норвегия, който не е свързан с руската "Газпром", каза още министърът. Думите му дойдоха в отговор на въпрос на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Мирчев попита дали България получава газ от танкера "Велики Новгород", който е на "Газпром" и в момента разтоварва на терминала за втечнен газ в Ревитуса, Гърция.

По думи на Христов доставките, които в момента достигат до България, са от танкер, разтоварен преди седмици на гръцкия терминал. Той добави, че от компаниите, с които България търгува, се иска да гарантират произхода на горивото и той да не бъде руски.

От изслушването на министъра стана ясно също, че в момента всички покупки на втечнен газ се извършват чрез т.нар. "суап" сделки – т.е. някой взема газа от танкера наведнъж и прави равномерно подаване през целия месец според заявените от България нужди.

След въпрос от страна на "Възраждане" Христов за пореден път повтори тезата на служебния кабинет, че доставките от "Газпром" са били спрени заради отказа на кабинета на Кирил Петков да плаща газа в рубли.

През април "Газпром" едностранно прекрати доставките за България в нарушение на действащия дългосрочен договор с "Булгаргаз", който изтича в края на 2022 г.

В четвъртък Христов не даде отговор за това каква е цената от отказа на "Газпром" да доставя за България и обеща, че ще "направи анализ на цените и ще го предостави".

В стъпването си на длъжност служебният кабинет обяви "хаос и разруха" в сектор "енергетика". Правителството на Гълъб Донев първо се отказа от договорени седем танкера с втечнен газ от САЩ, след което обяви връщането на "Газпром" като безалтернативно за българските потребители и бизнес.

Само няколко седмици по-късно служебното правителство обяви, че няма да преговаря с "Газпром", а ще търси газ от алтернативни доставчици.

В последните седмици цените на европейските и световни пазари паднаха няколко пъти от пика им през лятото. В момента цените за мегават час на европейската борса Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на цена от 104,10 евро за мегаватчас. На 26 август цената беше 346,52 евро за мегаватчас.

Цените в България се понижиха допълнително и заради откриването на интерконектора с Гърция, по който се доставя газ на ниски цени по дългосорочен договор с Азербайджан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG