Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет уведоми Брюксел, че ще преговаря с "Газпром" за подновяване на доставките на газ


Росен Христов и Христо Алексиев
Росен Христов и Христо Алексиев

Служебното правителство уведоми Европейската комисия (ЕК), че ще води разговори с “Газпром” за подновяване на доставките на природен газ по съществуващия договор. Това се случи по време на видеоконферентен разговор на вицепремиера Христо Алексиев и министъра на енергетиката Росен Христов с генералния директор на дирекция “Енергетика” в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

Представителите на служебния кабинет обаче са уверили Комисията, че няма да преговарят за “нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор”, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

“Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент”, е цитиран да казва Христо Алексиев.

В съобщението се посочва, че участниците в разговора са обменили мнения “по отношение изпълнението на съществуващия договор на България с “Газпром Експорт”, в контекста на наложения от ЕС санкционен режим.”

Преди дни говорител на Европейската комисия каза, че остават в сила насоките, дадени на държавите членки по въпроса дали плащането в рубли на “Газпром” представлява нарушение на европейските санкции. Пред бТВ той уточни, че предлаганата от Русия схема на плащане “категорично нарушава санкциите”.

В края на април “Газпром” едностранно и в нарушение на договора прекрати доставките на газ за България. Това се случи заради отказа на страната да плаща за доставка на природен газ по нова схема, която не отговаря на сключените договори. Тя предвижда българската държавна компания “Булгаргаз” да си открие сметка в рубли в руската “Газпромбанк” и да продължи да плаща във валутата по договора, а руската банка сама да превалутира плащането. Според предишните управляващи това носи финансов риск за България.

Служебното правителство обаче обяви подновяването на преговорите с “Газпром” за неизбежно. Това се случи след като то отказа шест от седем танкера с втечнен газ от САЩ. Като мотив за подновяване на преговорите беше посочено, че доставките от Русия а по-евтини и по-сигурни. Това твърдение не отговаря на истината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG