Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският парламент ще отнеме имунитета на още двама евродепутати заради "Катаргейт"


Белгиецът Марк Тарабела. евродепутат от групата на социалистите и демократите.
Белгиецът Марк Тарабела. евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Европейският парламент (ЕП) започна процедура за отнемане на имунитета на още двама свои членове в понеделник. Искането идва от белгийските власти и е свързано с разследването на подозрения за корупция и лобизъм в Европейския парламент, известно като "Катаргейт".

"След искане от белгийските съдебни власти, започнах спешна процедура за снемане на имунитета на двама членове на Европейския парламент", написа председателката на ЕП Роберта Мецола в Туитър.

"Никой няма да остане ненаказан", добави тя.

Мецола ще обяви искането за сваляне на имунитета в пленарна зала при първа възможност, което се очаква да е на 16 януари. След това искането ще бъде предадено на комисията по правни въпроси (JURI) за изготвяне на предложение за решение.

В съобщението на ЕП не се съобщават имената на двамата евродепутати, чийто имунитет ще бъде свален. Според източници на Ройтерс и Франс прес това са белгиецът Марк Тарабела и италианецът Андреа Козолино. И двамата са част от групата на Социалистите и демократите (S&D).

Адвокатът на Тарабела Максим Толер заяви, че клиентът му е за съгласен да бъде лишен от имунитет. По-рано Тарабела отрече да е извършил нарушение, като в изявление заяви, че няма "абсолютно нищо за криене" и ще "отговори на всички въпроси на разследващите".

Козолино преди месец отрече да е бил разпитван. "Не съм бил претърсван, нито пък офисът ми е бил запечатван", каза той тогава.

В рамките на разследването за корупция и лобизъм в полза на Катар заместник-председателката на ЕП Ева Кайли, която е в ареста, и още четирима души бяха обвинени в лобизъм и корупция в полза на Катар.

Кайли твърди, че е невинна и отрича да е получавала подкупи от Катар.

Гръцките власти обаче замразиха активите на Кайли и семейството ѝ, сред които недвижими имоти, сметки и корпоративни дялове, с цел да бъдат проверени за пране на пари.

ЕП отстрани Кайли от поста. Председателката му Роберта Мецола каза, че Европа не е за продан и настоя виновните да понесат пълната тежест на закона.

След ареста Кайли, която е бивша телевизионна водеща, беше изключена от гръцката социалистическа партия ПАСОК, както и от групата на социалистите и демократите (S&D) в Европарламента, където ресорът ѝ включва отговорности, свързани с Близкия изток.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG