Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да отстъпим". Конгресмените не успяха да изберат председател на Камарата на представителите


Кандидатът на републиканците Кевин Маккарти не успя да получи необходимите 218 гласа, за да бъде избран.
Кандидатът на републиканците Кевин Маккарти не успя да получи необходимите 218 гласа, за да бъде избран.

След три кръга на гласуване конгресмените не успяха да изберат председател на Камарата на представителите на САЩ, съобщиха световните агенции късно във вторник. Това е първият път от сто години насам, в който Камарата не успява да избере председател от първото гласуване.

През ноември в САЩ се проведоха избори за членове на двете камари на Конгреса, като републиканската партия успя да спечели мнозинство в долната камара - Камарата на представители, а демократите запазиха контрола си върху горната - Сената.

Във вторник обаче кандидатът на републиканците Кевин Маккарти не успя да събере нужните му 218 гласа, за да бъде избран за председател на долната камара. Това се случи, въпреки че партията му разполага с 222 представители.

Така лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис изпревари Маккарти при гласуването, тъй като 20 републиканци избраха различен кандидат от официалната партийна номинация.

Става въпрос за твърдолинейни консерватори сред редиците на републиканците, които се противопоставят на Маккарти по идеологически и лични причини, пише Би Би Си. Пред журналисти един от тях - конгресменът Роб Гуд, каза, че те "никога няма да отстъпят".

В сряда членовете на Камарата на представителите ще проведат нов кръг на гласуване. Председателят на камарата разполага с основните правомощия в органа: той одобрява дневния ред, дава ход на законопроекти и други законодателни инициативи и преговаря от името на Камарата с ръководството на Сената и Белия дом. До избирането му Камарата не може да започне работа.

През изминалите четири години този пост заемаше Нанси Пелоси от Демократическата партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG