Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войната в числа. Къде и какви удари нанася армията на Киев


Система за залпов огън на украинската армия
Система за залпов огън на украинската армия

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че от началото на войната, която Русия води вече почти година, са били ликвидирани над 109 хил. руски военнослужещи, а загубите на военна техника също се оценяват на хиляди бройки (вижте справка в края на текста).

Тези числа не могат да бъдат независимо потвърдени, тъй като Москва отказва да дава такава информация или силно занижава броя на загиналите.

В края на ноември Центърът за военноморски анализ на САЩ съобщи, че общите безвъзвратни загуби на Русия (ранени, убити или в неизвестност) може да наброяват най-малко 83 800 души. Това число е получено въз основа на наблюдения, според които на всеки руски войник, загинал по време на войната в Украйна, се падат около 3,5 пострадали.

Къде и какви удари нанася армията на Киев

В последните дни най-тежкият удар за Русия беше ракетната атаката срещу училище, пълно с мобилизирани руснаци, в град Макийвка в окупираната Донецка област. По неофициални данни, включително на проруски източници, жертвите са стотици, вероятно около 400. От Москва обаче първо съобщиха за едва 63-ма загинали, а ден по-късно увеличиха бройката на 89. Оттам признаха само, че сред убитите е зам.-командирът на полка подп. Бачурин.

Освен ударите в Макийвка обаче, в последните дни има поне още 5 с подобни размери - в Херсон, в Токмак и три в Донецк и Луганск, съобщи съветникът на канцеларията на украинския президент - Олексей Арестович, в канала ФЕЙГИН LIVE в YouTube.

На 3 януари Генералният щаб съобщи, че украинската армия е нанесла удар срещу позиции на руските сили в град Чулаковка в Херсонска област, която е била извършена още на 31 декември и при нея са загинали и са ранени общо около 500 руски войници. От руска страна няма реакция.

На 2 януари украинската армия е нанесла удар по сграда в Токмак, Запорожка област, където се смята, че също е бил разположен руски военен персонал. Според руските държавни агенции е била ударена болница). Не се съобщава за жертви.

"Поражения на врага на 2 януари са нанесени в районите Токмак, Мелитопол, Бердянск, Родец и Василовка Запорожска област: унищожени 2 склада с боеприпаси, до 10 единици военна техника от различен тип с, засегнати 2 точки от дислокацията на окупаторите, елиминирани и ранени до 260 военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация", се казва в официалното съобщение.

Приблизително по същото време руски медии съобщиха за експлозии в Ростов на Дон и Курск, както и в близост до летището в Симферопол.

Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний описа "някои успехи" на настъплението край Сватво и Кременна в Луганска област.

Той обаче определи ситуацията в участъка Соледар-Бахмут като "най-сложна". За Бахмут от месеци се водят ожесточени битки и украинците успяват да го удържат. По данни на британското военно разузнаване през последните десет дни Украйна е изпратила значителни подкрепления, след което интензивността на руските атаки е намаляла, но и двете страни са понесли значителни загуби.

Трудностите за руската армия в Бахмут бяха признати и от Евгений Пригожин - собственик на частната военна компания "Вагнер", чиито наемници имат водеща роля в боевете там. Пред РИА Новости, наричайки града с руското му име, сменено преди 5 години - Артьомовск, той каза:

"Артьомовск е крепост във всяка къща. За всяка къща момчетата се борят, понякога не един ден, а седмици. А след тази къща нова отбрана, и то не една. И колко такива отбранителни линии има в Артьомовск? Ако кажа 500, навярно няма да се объркам. На всеки 10 м има отбранителна линия".

Войната в числа

Генералният щаб на Украйна публикува следната информация:

Към 04.01.2023 г:

- 3 вражески кораба са на бойно дежурство в Черно море;
- в Азовско море врагът продължава да контролира морските комуникации, като държи 2 кораба на бойно дежурство;
- в Средиземно море - 9 вражески кораба, включително 5 носителя на крилати ракети "Калибър", общо 76 ракети;
- в Азовско море - 23 кораба, 5 от които се движат от пролива Босфор;
към Черно море - 18 кораба, от които 6 продължават да се движат в посока на пролива Босфор;

Русия продължава да нарушава Международната конвенция за безопасност на човешкия живот по море от 1974 г. (SOLAS), като изключва системите за автоматична идентификация (AIS) на гражданските кораби в Азовско море.

Общите бойни загуби на противника от 24.02.22 г. до 04.01.23 г. са приблизително:

  • персонал - ликвидирани са около 108910 (+720) лица,
  • танкове - 3038 (+2) единици
  • бронирани бойни машини - 6106 (+6) единици,
  • артилерийски системи - 2039 (+6) единици,
  • реактивни системи за залпов огън - 424 (+0) единици,
  • системи за противовъздушна отбрана - 215 (+1) единици
  • самолети - 283 (+0) единици,
  • хеликоптери - 270 (+0) единици,
  • Оперативно-тактическо ниво на безпилотни летателни апарати - 1842 (+3),
  • крилати ракети - 723 (+0),
  • кораби/лодки/военни кораби/лодки - 16 (+0) единици,
  • превозни средства и резервоари за гориво - 4745 (+10) единици,
  • специално оборудване - 181 (+0) единици.

Данните не могат да бъдат потвърдени чрез независими източници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG