Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светът се прости с Бенедикт Шестнадесети


Церемонията беше водена от папа Франциск
Церемонията беше водена от папа Франциск

Светът се сбогува с почетния папа Бенедикт Шестнадесети, който почина на 31 декември на 95-годишна възраст.

Той се оттегли от поста почти 10 години по-рано - през 2013 г., заради влошаващото си здраве. Така стана първият папа, който абдикира след Григорий Дванадесети през 1415 г.

Бенедикт, чието рождено име е Йозеф Ратцингер, беше на 78 години, когато стана папа през 2005 г. Тогава той беше един от най-възрастните хора, избрани на поста в историята.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква беше изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници. По-рано миналата година роденият в Германия Бенедикт призна, че са били допуснати грешки при разглеждането на случаи на насилие, докато е бил архиепископ на Мюнхен в периода 1977-1982 г.

След смъртта му тялото му беше изложено за няколко дни в базиликата "Свети Петър", където вярващите можеха да се сбогуват с него.

На траурната литургия на площад „Свети Петър” по време на погребалната церемония присъстваха 4000 кардинали, епископи и свещеници. Бяха поканени и множеството знатни личности, държавни глави, премиери и политици. Десетки хиляди хора също изпълниха площада "Свети Петър".

Още когато там бе донесен ковчегът с тленните останки на Бенедикт Шестнадесети, множеството започна да ръкопляска, а камбаните забиха.

Литургията беше ръководена от действащия папа Франциск, който дойде в инвалидна количка. За първи път папа отслужи заупокойната молитва и служба на друг папа. Предполага се, че това няма да е за последно, подсказа самият Франциск, който не закри титлата „почетен папа”.

Той отбеляза куража на Бенедикт Шестнадесети да се оттегли от поста и заяви, че това е отворило вратата за други папи да направят същото.

След заупокойната служба ковчегът беше внесен в базиликата "Свети Петър", за да бъде положен в криптата. Според традицията Бенедикт Шестнадесети ще бъде погребан в три ковчега. Тялото му е в ковчег от кипарисово дърво, в който са поставени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и метален цилиндър с текст, който описва годините му начело на Римокатолическата църква. Този кипарисов ковчег се поставя после в по-голям цинков ковчег, който на свой ред се поставя в още по-голям дървен ковчег.

Светият престол съобщи какво гласи текстът, който обобщава понтификатът на Бенедикт Шестнадесети и който е поставен в метален цилиндър в ковчега му - че "той се е борил решително срещу престъпленията, извършени от представители на клира спрямо малолетни и хора, нуждаещи се от защита и неколкократно е призовавал църквата за промяна, за молитви, за покаяние и пречистване".

Над 1000 журналисти от 30 страни отразяваха погребението., а 1000 полицаи бяха мобилизирани, за да гарантират сигурността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG