Връзки за достъпност

Извънредни новини

България преговаря за въоръжение от съюзни държави в замяна на военна помощ за Украйна


Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

Български експерти ще посетят съюзна страна, за да оценят техниката, която България може да получи, ако даде въоръжение на Украйна. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Димитър Стоянов на заседание на парламентарната комисията по отбрана в сряда вечерта.

Той не каза коя е държавата и какво оръжие може да получи България. Но уточни, че "въоръжението би било полезно", съобщи БНР.

Решението България да предостави военна помощ на Украйна беше взето на 3 ноември. Народното събрание ратифицира договора за дарението пред декември.

Правителството внесе тази седмица в парламента предложение за промяна в договора с Украйна. Ако то бъде прието, всяко следващо дарение на въоръжение или боеприпаси на Украйна, или размяна с друга страна, трябва да бъде одобрено от парламента.

Според сегашния текст, който беше одобрен от парламента, даряването на следващи партиди въоръжение на Украйна може да става с решение на Министерски съвет. Според депутат от комисията по отбрана от ГЕРБ, който пожела името му да не бъде цитирано, предложението на служебния кабинет е опит за блокиране на следващи дарения за Украйна. Очаква се през пролетта да има избори, което значи, че парламент няма да има за два месеца.

Стоянов каза, че се надява парламентът да приеме предложението на кабинета. Според него то “не е блокиране, напротив - това е една откритост, която самите партии, част от партиите пожелаха от парламента”.

Срещу това правителството да може да взема решения за предоставяне на оръжие и боеприпаси се обявиха БСП и "Възраждане". БСП се опитаха да блокират решението в пленарна зала и поискаха президентът Румен Радев да наложи вето или да сезира Конституционния съд.

Депутатите от "Възраждане" с помощ от БСП успяха да съберат подписи, за да сезират Конституционния съд в опит да спрат даването на военна помощ на Украйна. Стоянов в сряда припомни това и каза, че служебният кабинет ще ще изчака решението на съда.

"Има искане от украинска страна не само за различни боеприпаси, но и искане за бронетанкова техника, за зенитно-ракетни комплекси. Няма нищо договорено конкретно", коментира министърът за посещението му в Украйна през декември.

Стоянов каза, че посещението му, за което първо съобщи Украйна, е свързано с решението на парламента от 3 ноември за преговори с различни страни за евентуални заместващи платформи на дарените от България.

Той добави, че това е била и целта – да се види искането на украинската страна, за да може при евентуална договореност със страна съюзник, да се прецени какво можем ние да предоставим и получим.

Няма официална информация какво съдържа дарението на България. Според източници на Свободна Европа, основното са зенитни установки ЗУ-23. Те са поискани от Украйна за да се използват срещу руските дронове. Стойноста на дарението е около 20 млн. лева.

Предишното Народно събрание не разреши даването на военна помощ за Украйна. През май БСП, която беше част от управлението, заплаши многократно, че ще напусне управляващата коалиция и блокира даването на военна помощ на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG