Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на отбраната е в Украйна. Киев благодари за военната помощ от България


Министрите на отбраната на Украйна и България Олексий Резников и Димитър Стоянов в Киев
Министрите на отбраната на Украйна и България Олексий Резников и Димитър Стоянов в Киев

Министърът на отбраната Димитър Стоянов е на посещение в Украйна. Това стана ясно от публикация в Туитър на украинския му колега Олексий Резников.

„За мен е чест да посрещна министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов в Украйна. Благодарен съм на България за решението да предостави отбранителна помощ на Украйна. Очаквам допълнителното развитие на сътрудничеството между Украйна и България“, написа Резников.

Информация за посещението на Стоянов първоначално липсваше на комуникационните канали на Министерството на отбраната, Министерството на външните работи и Министерския съвет. По-късно профилът в Туитър на институцията сподели публикацията на украинския военен министър.

От началото на войната на няколко пъти Украйна официално поиска предоставяне на военна помощ от България, но получаваше отказ. С тази цел на посещение в София беше и външният министър на страната Дмитро Кулеба.

В продължение на повече от осем месеца България не вземаше решение за изпращане на военна помощ за Украйна, а до началото на ноември София предоставяше само хуманитарна помощ и беше обещала ремонт на техника.

На 3 ноември парламентът прие решение България да изпрати оръжие и задължи служебното правителство на Гълъб Донев да внесе списък на снаряжението, което страната ще дари на Украйна. Окончателното одобрение на споразумението за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси беше дадено в петък, а БСП поиска от държавния глава Румен Радев да наложи вето. Против решението беше още и проруската „Възраждане“.

От началото на войната президентът Радев е против изпращането на оръжие с фалшивия аргумент, че това ще вкара България във войната. Подобни тези защитават още БСП и „Възраждане“.

Единственият високопоставен български политик, който беше на официално посещение в Украйна след началото на руската инвазия в страната, беше Кирил Петков. В края на април, в ролята си на министър-председател, той посети Буча и Бородянка и се срещна с президента Володимир Зеленски в Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG