Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За светлата страна". Руският легион, който се бие за Украйна


41-годишният руснак с псевдоним "Тихий", който се присъединява към легиона "Свобода на Русия", за да се бие на страната на Украйна, носи нашивката на легиона "Свобода на Русия" в Долина, Източна Украйна, 26 декември 2022 г.
41-годишният руснак с псевдоним "Тихий", който се присъединява към легиона "Свобода на Русия", за да се бие на страната на Украйна, носи нашивката на легиона "Свобода на Русия" в Долина, Източна Украйна, 26 декември 2022 г.

Те са руснаци, но се бият на фронта на страната на Украйна. На униформите им пише "Свобода за Русия". За какво воюват? 

Родителите на Витя, военен псевдоним на 25-годишен студент по политически науки от Русия, знаят, че той се намира в Украйна и опитва да помага на местните. Но не знаят как.

Витя е противник на режима на руския президент Владимир Путин от години и взема участие в антиправителствени протести- още откакто е ученик.

"Надявам се тази война да пречупи политическия режим. Бих искал да се върна някой ден", казва той в началото на април пред списание Тайм.

Дни преди да бъде публикувана статията на 5 април 2022 г., няколко мъже във военни униформи съобщиха пред журналисти в Украйна, че създават нов батальон на име "Свобода за Русия" ("Свобода России"), съставен изцяло от руски граждани, доброволно преминали на страната на Киев. Като Витя.

"Ние сме за свободна Русия! Ние се борим срещу диктаторския режим, срещу нарушаването на демокрацията,корупцията, липсата на свобода на словото", пише легионът в канала си в Телеграм.

За легиона се знае малко - от съображения за сигурността на семействата на членовете му. През годината обаче няколко души проговориха пред медии. Разказаха своите истории и мотивите си да застанат с оръжие срещу армията на родната си страна.

Полиграф за лоялност

Броят на участващите в легиона и локацията им са поверителни. Олексий Арестович, доскоро съветник на украинската президентска администрация, беше казал през юни, че става дума за "няколкостотин" членове.

Цезар, псевдонимът на говорителя на легиона, също каза в края на декември пред АФП, че организацията се гордее с "няколкостотин" руснаци, които след двумесечно обучение са били изпратени през май в източния регион Донбас, където се водят едни от най-тежките битки от началото на войната. Има войници от легиона и в ключовия град Бахмут.

"Те са мотивирани и професионални бойци, вършат работата си перфектно", казва пред АФП украински офицер, помолил за анонимност.

Групата е част от Чуждестранния легион за териториална отбрана на Украйна, в който в началото на войната по данни на украинското правителство са се включили над 20 000 доброволци от различни страни по света, включително България.

Сред руснаците в украинската армия има както бивши военопленници с опит, така и цивилни руски граждани, минали през военно обучение, за да се присъединят по собствено желание.

АФП пише, че новобранците са били подложени на няколко кръга интервюта, психологически тестове и дори на изследване с полиграф, за да се гарантира тяхната лоялност.

Военен носи униформа със знамето на "Свобода за Русия" под украинското знаме
Военен носи униформа със знамето на "Свобода за Русия" под украинското знаме

На униформите на членовете на легиона под украинското знаме е изобразено още знамето на самия легион, - бяло, синьо, бяло. То се използва от руснаците, които протестират срещу войната и имитира дизайна на руското знаме, като червеното е заменено с бяло, за да се премахне асоциацията с "кръв и насилие". Това каза пред Гардиън Игор Волобуев, един от малкото известни военни от легиона.

На ръкава може да се види емблемата с надпис "Свобода России" и юмрук в същите цветове.

Емблемата на "Свобода России"
Емблемата на "Свобода России"

По думите на Волобуев подразделението "не е група наемници", а официална част от украинските въоръжени сили. Затова, ако руската армия залови членове на легиона, тя трябва да се отнася с тях съгласно международното хуманитарно право.

"Или ще умра като окупатор и убиец, или ще умра с чиста съвест"

Игор Волобуев е един от доброволците без военен опит. Той е бивш вицепрезидент на "Газпромбанк", третата по големина банка в Русия, притежавана от енергийния гигант "Газпром". Това го прави една от малкото публични личности, осмелили се открито да се противопоставят на нахлуването на Москва в Украйна.

Въпреки че прекарва по-голямата част от живота си в Москва, Волобуев е с укрански корени и описва Украйна като "единствената си родина".

"Аз не се боря с родината си. Аз се боря срещу режима на Путин, срещу злото"

"Дълго време правех компромиси със себе си... Но на 24 февруари [денят, в който Русия започна инвазията си] всякакви разговори за компромиси станаха невъзможни", каза той за Гардиън. "Не можех да бъда част от това престъпление".

Волобуев по среме на интервю за Ройтерс в Киев, април, 2022 г.
Волобуев по среме на интервю за Ройтерс в Киев, април, 2022 г.

По думите му обаче повечето от съмишлениците му в легиона са там по политически причини. "От това, което вече видях, това е група силно мотивирани руснаци, които вярват, че победата над Русия сега е единственият начин да се създаде демократична, цивилизована държава", каза той.

"Аз не се боря с родината си. Аз се боря срещу режима на Путин, срещу злото", казва говорителят на групата Цезар, цитиран от АФП. Той е работил като физиотерапевт в Санкт Петербург и се определя като "десен националист", който вярва, че режимът на Путин може да бъде свален само със сила.

"Отидете в селата, ще видите пияници, наркомани, престъпници. Хората страдат", каза Цезар, според когото е ясно, че за това са виновни двете десетилетия на власт на Путин.

"Неговата система, неговото правителство, неговите депутати. Всичко това е гадно. Те са неудачници, корумпирани, крадци, които мислят да живеят само за пари и удоволствия. Това не е начин да се управлява една държава", добавя той.

Един от бившите руски военни, решили да преминат на страната на Украйна, е 26-годишният Арни. Той каза във видеоразговор пред Москоу Таймс, че се е присъединил към легиона, за да се бори за "светлата страна".

"Аз така или иначе се оказах в тази война. Помислих си, че или ще умра като окупатор и убиец, или ще умра с чиста съвест. Затова преминах на другата страна", каза той.

Съмненията

Потайността около броя на военните и тяхната самоличност предизвика някои съмнения, че легионът изглежда по-внушителен, отколкото е, и че Украйна може да го използва по-скоро за пиар, отколкото като предимство на бойното поле.

Военният експерт Олег Жданов каза пред АФП, че значението му е "по-скоро политическо". "За Украйна е добре да може да покаже, че има руснаци, които подкрепят демокрацията и свободата и които се сражават на правилната страна", каза той.

"Възможно е да има някакви [руски] бойци, но дали е организиран по начина, по който е представен, остава открит въпрос", казва Илия Пономаренко, репортер по въпросите на отбраната и сигурността в Киев Индепендънт, пред Москоу Таймс.

Руските държавни медии дори отричат съществуването на легиона и го наричат фалшив, като твърдят, че е създаден от украинското разузнаване. В същото време Москоу Таймс пише, че руските власти са задържали поне трима души, които според съобщения в медиите са били свързани с легиона.

Изданието припомня още, че през юли Русия затегна законите за държавна измяна и тези, които се борят срещу страната "във въоръжен конфликт, военни действия или други действия", вече могат да бъдат хвърлени в затвора за до 20 години.

XS
SM
MD
LG