Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев твърди, че руските обстрели продължават въпреки примирието. Москва обвини украинските сили 


Щети по къща, нанесени от руски обстрел срещу град Херсон на 6 януари.
Щети по къща, нанесени от руски обстрел срещу град Херсон на 6 януари.

Обявеното от Кремъл спиране на боевете в Украйна заради празнуването на Коледа по “стар стил” на 7 януари е нарушено от размяна на артилерийски огън по фронтовата линия, включително в южния украински град Херсон и в източния регион Луганск. Това съобщават местните украински власти.

Пожарната служба в Херсон е била обстрелвана на 6 януари, каза Ярослав Янушевич, ръководител на регионалната военна администрация. Той съобщи, че е убит пожарникар и четирима други са ранени.

Руските войски продължиха атаките си на 6 януари в Луганск въпреки едностранно обявеното прекратяване на огъня, каза и губернаторът на региона Серхий Хайдай.

В Краматорск, близо до източната фронтова линия, ракети попаднаха в жилищна сграда, повреждайки 14 къщи, но не причиниха жертви, каза кметът, цитиран от Ройтерс. Нападението е извършено преди да започне прекратяването на огъня.

“Всички по света знаят как Кремъл използва примирието, за да продължи войната с нова сила”, каза украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение късно вечерта на 5 януари.

Руският му колега Владимир Путин призова прекратяването на огъня да започне на обяд на 6 януари и да продължи до полунощ на 7 януари. Руската държавна телевизия съобщи, че примирието е започнало да се спазва по обяд московско време “по цялата линия на съприкосновение” в Украйна.

По-късно руското Министерство на отбраната заяви, че украинските сили са продължили да обстрелват позициите му и каза, че неговите сили са отвърнали на огъня. Говорителят на министерството Игор Конашенков съобщи за множество украински нападения в източните райони на Донецк, Луганск и Запорожие.

Някои западни правителства, включително Съединените щати, определиха прекратяването на огъня като хитрост на Русия за прегрупиране след седмици на неуспехи.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че ударите в Източна Украйна показват, че прекратяването на огъня е “циничен трик” от страна на Кремъл.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза на 6 януари, че на Русия не може да се има доверие и “тази декларация за едностранно прекратяване на огъня не е достоверна”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG