Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици убити руски войници. Какво са видели оцелелите в Макийвка


Останките от сградата, под чиито руини спасителните екипи търсят телата на загинали
Останките от сградата, под чиито руини спасителните екипи търсят телата на загинали

Стотици или десетки руски войници са убити при украинския удар в Макийвка? На този въпрос вече има един сигурен отговор и той не идва нито от властите в Киев, нито от тези в Москва: стотици са. Научаваме го от оцелели руски бойци и роднини, които започнаха да говорят.

В новогодищната нощ, точно по време на речта на руския президент Владимир Путин, украински ракети разрушиха училище, използвано от руските сили в град Макийвка, Донецка област, като казарма за мобилизирани мъже. По данни на украинската армия убитите при неутрализирането на базата на руските войски са стотици. Ранените също.

Москва първо замълча, ден по-късно съобщи за 63 жертви, после ги увеличи до 89.

Оцелял войник разказва, че лично е видял около 200 убити и почти толкова ранени. Съпруги на други военнослужещи, които са били в сградата в Макийвка по време на атаката, също говорят за много загинали. Според тях в удареното училище са били разположени два полка - 44-и и 45-и. Мъжът на едната заеква след преживяното. Много други жени не знаят дали мъжете им са живи.

Атаката на 1 януари

В 00,01 часа на 1 януари украинските въоръжени сили извършиха ракетно нападение срещу сградата на Професионалния техникум в град Макийвка. Той е разположен в незаконно анексираната от Русия част на Донецка област. Дирекцията за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили съобщи в Телеграм, че са загинали около 400 души, а около 300 са ранени. По-късно в официалното съобщение на Генералния щаб се казваше само, че броят на жертвите се уточнява.

Чак на 2 януари руското министерство на отбраната потвърди за удара, нанесен според данните в Москва с "шест многоцелеви ракетни установки HIMARS", като са убили 63 руски военнослужещи. Ден по-късно броят на убитите бе повишен на 89.

Каналът в Телеграм "Рибари", създаден от бившия говорител на руското министерство на отбраната Михаил Звинчук, съобщи, че в сградата по време на ударите е имало 600 души. Щетите са толкова големи заради склад за боеприпаси, който се е взривил, след като е бил улучен от ракети. Затова и бившето училище е почти напълно разрушено.

Според някои източници част от оцелелите още са на мястото. Един от военните, които са се спасили, казва, че са им дали временен подслон и са ги нахранили някъде в самопровъзгласилата се Донецка народна република. Мъжът твърди, че са "откарани при непознати хора" и са обявени за изчезнали.

"Там е много страшно, ужасяващо"

С канала в Телеграм на изданието Вёрстка се е свързал един от мобилизираните, който е бил в училището по време на атаката. Редакционната колегия е потвърдила самоличността му. При условие, че е запазена анонимността му, той разказва, че е видял около 200 мъртви и около 150 ранени.

Мъжът и други мобилизирани са помогнали в разчистването на развалините: "Там е много страшно, ужасяващо. Не само за мен. Ние дори не знаем за какво се борим", казва мъжът, пратен на фронта против волята му.

Пред Север.Реалии съпруги на трима мобилизирани, които живеят в Самара, разказват какво знаят. Един от мъжете е оцелял по чудо - успял е да избяга, когато е ударил първият снаряд, а са били общо четири. Жена му казва, че много от момчетата от неговия полк са били убити: "Навсякъде имаше месо, месо и кръв", повтарял съпругът ѝ.

По думите му ранените са откарани в болница в Ростовска област, а той и другите оцелели "щастливци" са полуголи, защото всичко е унищожено – дрехи, вещи, храна, а не могат да си купят нищо.

Заекваше, успях да разбера само, че се е спасил

Мъжът на другата рускиня, която говори пред медията, казва, че по време на удара в училището е имало около 400 души и повечето са загинали. Съпрутът ѝ е бил извън сградата с взвода си: "Заекваше, успях да разбера само, че се е спасил".

Трета жена потвърждава, че 45-и полк, в който е бил мобилизираният ѝ съпруг, е бил разположен в техникума. Последния път, когато той се е свързал със семейството, е на 30 декември. Оттогава няма връзка.

"Напоследък той се обаждаше от различни номера, винаги чрез месинджър. Записвам ги, звъня обратно, но не вдигат", казва тя.

Кой е издал местонахождението на базата

Руското министерство на отбраната твърди, че основната причина за успеха на украинската атака е масовото използване на мобилни телефони на Нова година - въпреки забраната.

Същото повториха и окупационните проруски власти в района.

Руслан Левиев, военен експерт и основател на независимата разследваща организация Conflict Intelligence Team, не изключва тази версия.

Не трябва да се забравя и това, че СБУ е много добра в подслушването

Сценарият за геолокация чрез работещи мобилни устройства също не изглежда нереалистичен. "Може да се очаква, че само половин час преди удара мобилизираните са се изкушили да се обадят на близките си. Не трябва да се забравя и това, че СБУ е много добра в подслушването", казва той.

След експлозията няколко прокремълски канала в Телеграм критикуваха командването, че е разположило голям брой военни на едно място. Сред тях е и зам.-министърът на информацията на т.нар. ДНР Даниил Безсонов, който призова да се потърси отговорност от тези, които са допуснали струпването в базата.

Семействата на мобилизираните мъже и от Саратов, и от Самара настояват да знаят истината за съдбата на близките си и броя на загиналите. В отговор губернаторите и на Саратов Роман Бусаргин, и на Самара Дмитрий Азаров казват, че списъците на загиналите и ранените все още не са публикувани, а близките биват държани в течение.

Три жителки на Самара, с които журналисти са разговаряли, обаче твърдят, че никой не се е свързал с тях след 1 януари. Напротив, те безуспешно се опитват да се обадят на военни и длъжностни лица. Все пак накрая някои успяват да се свържат с оцелелите си съпрузи.

На 3 януари в центъра на Самара се проведе траурен митинг и панахида в памет на руските военнослужещи, загинали в Макийвка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG