Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вярвам на това, което виждам". Журналисти показаха, че в Краматорск няма стотици убити украинци


Снимка показва сграда, за която Русия твърди, че е била бомбардирана и вътре са загинали стотици украински военни.
Снимка показва сграда, за която Русия твърди, че е била бомбардирана и вътре са загинали стотици украински военни.

Твърдението на Русия, че е нанесла свой ответен удар в град Краматорск, при който са били убити над 600 украински военнослужещи, беше опровергано от журналисти от международни медии. Те направиха репортажи от мястото и показаха снимки, на които се вижда, че сградите не са поразени и няма следи от много убити хора.

Новините идват след удари на украинската армия, извършени в полунощ на Нова година. Те бяха нанесени по сграда, използвана като казарма от руските сили в украинския град Макийвка. Кремъл потвърди, за 89 жертви от руска страна, но според властите в Киев, както и според разкази на оцелели, те са стотици.

Карта на военните действия в Украйна в реално време, на която се вижда близостта на Краматорск
Карта на военните действия в Украйна в реално време, на която се вижда близостта на Краматорск

На 8 януари говорителят на руското военно ведомството Игор Конашенков каза, че Русия е нанесла ответни удари по общежития в Краматорск и че там са били убити над 600 украински военнослужещи, като се предполага, че там са били разположени повече от 1300 души.

Москва не предостави доказателства за твърденията си. Чрез сравняване на снимки, публикувани от местни служители, със сателитни снимки на Google и други изображения онлайн, Би Би Си потвърди местоположението на два обекта на около 1 км един от друг в Краматорск. Ударите са нанесени в близост до две училищни сгради - професионални училища с номера 28 и 47 - които съвпадат с номерата на общежитията, предоставени от Русия.

Финландският журналист Анти Куронен, кореспондент на телевизионната компания Yle, както и кореспондентите на Си Ен Ен и Ройтерс, също не откриха признаци за сериозни щети и масови човешки жертви след удара в Краматорск. Ройтерс уточни, че неговият екип не е установил дори следи там да са живели войници.

„Русия твърди, че стотици украински войници са били убити в резултат на ракетна атака срещу това училище в Краматорск. Аз съм там и е малко странно, че сградата дори не е обградена. Местните жители не са виждали линейки", съобщи в Twitter Куронен.

„Чух експлозии снощи, когато тази цел беше ударена. В близост има голям кратер (вероятно от ракета S-300). Попадението не е пряко. Военните дойдоха тук сутринта и казаха, че училището е празно", добави той и публикува снимки.

„Още една ракета падна точно пред тези стари гаражи. Трябва да кажа, че в момента повече вярвам на това, което виждам и на изявленията от Украйна, отколкото на твърдението на руското министерство на отбраната за повече от 600 загинали украински войници", добави журналистът.

Редица руски прокремълски канали (по-специално Rybar и Grey Zone, близки до частната военна компания "Вагнер") критикуваха Министерството на отбраната, че лъже за „операцията за отмъщение“.

„Нека да поговорим за измама“, пише в Telegram известен провоенен блогър, който публикува под името Military Informant и има повече от половин милион абонати.

„Не е ясно кой и по каква причина е решил, че 600 украински войници са загинали вътре, всички наведнъж, ако сградата всъщност не е била ударена (дори лампата е останала включена). Вместо реално унищожаване на личния състав на противника, което би било достоен отговор, беше измислена изключително медийна операция", допълва той.

Сергий Череватий, украински военен говорител за източния регион, кометнира пред телевизия Suspilne News:

„Това е информационна операция на руското министерство на отбраната“.

"Светът видя, че Русия лъже, дори когато сама привлича вниманието към положението на фронта", коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в неделя.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче обаче продължи да поддържа версията на Москва, без да даде доказателства.

"В Кремъл имаме абсолютно доверие (на министерството на отбраната - б. р.). Бих искал да ви припомня думите на президента, че главният и напълно легитимен източник на информация за случващото се по време на специалната военна операция е министерството на отбраната", каза той.

Това не е първият път, когато руското военно ведомство използва термина „отмъщение“, така бяха определени и масираните удари срещу украинската критична инфраструктура, които започнаха през октомври 2022 г. - след атаката срещу Кримския мост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG