Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко трима души ще бъдат наказани за случая с разменените бебета в болница "Шейново"


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Най-малко трима души ще бъдат наказани за случая с разменените бебета в болница "Шейново" - началникът на отделението по неонатология, както и старшата и главната акушерка в него. Това съобщи директорът на агенция "Медицински надзор" д-р Росен Коларов в понеделник.

За размяната стана ясно през декември след сигнал на една от майките. Тя е забелязала, че номерът на гривната ѝ не съвпада с този на гривната на бебето. Впоследствие ДНК тест доказа, че децата не са при биологичните си родители, а от агенция "Медицински надзор" започнаха проверка.

Тя е установила, че основното нарушение е неосъществен достатъчен контрол на различни нива, каза в понеделник директорът на агенцията Росен Коларов. Нарушени са стандартът по неонатология, две медицински наредби и три текста от закона за лечебните заведения.

"Безспорно има и човешка грешка, и недостатъчно контрол", каза Коларов.

"Някъде нещо не е направено, особено на финала", посочи той, без обаче да даде повече подробности. От агенцията не съобщиха имената на служителите на болницата, които предстои да бъдат санкционирани.

Зам.-директорът на агенцията Фидел Косев добави още, че вътрешните правила в болницата не са били достатъчно подробни и тя ще бъде задължена да ги допълни. Установени са и други нарушения, които нямат отношение към размяната -на една от родилките, например, неправомерно са ѝ взети пари за избор на екип, въпреки че раждането е било в условия на спешност.

След като стана ясно за случая, Софийската градска прокуратура започна разследването е за умишлено заменени малки деца, а говорителката на главния прокурор Сийка Милева призна, че съответното законодателство в България е остаряло.

По думите на специалистката по медицинско право адвокат Мария Шаркова в Семейния кодекс няма изрично регламентирани последствия за размяна на бебета. Според юристите е необходима спешна промяна на Семейния кодекс, която да гарантира такава размяна да се прави за дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG