Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като майка Русия". Членове на "Нощни вълци" участваха в парад в Република Сръбска


Членове на "Нощни вълци" на парада по случай Деня на Република Сръбска, Източно Сараево, Босна и Херцеговина
Членове на "Нощни вълци" на парада по случай Деня на Република Сръбска, Източно Сараево, Босна и Херцеговина

Членове на прокремълския рокерски клуб "Нощни вълци" участваха в парада в Сараево по случай Деня на Република Сръбска в понеделник.

Клубът е известен с близките си връзки с руския президент Владимир Путин и беше санкциониран от Европейския съюз (ЕС) заради подкрепата си за руската агресия в Украйна. България също подкрепи тези санкции. От декември Босна и Херцеговина, от която е част Република Сръбска, официално е кандидат за член на ЕС.

Около 20 членове на мотоклуба участваха в парада, като вървяха заедно с около 2000 участници, сред които полицаи и представители на студентските институции на Република Сръбска.

Ръководителят на събитието каза, че те са членове на клуб, който е награждаван многократно в Русия, и ги нарече пропагандатори на православното християнство, които се застъпват за това Република Сръбска "да бъде силна и вечна като майка Русия".

Членовете на "Нощни вълци" през последните години често посещават Република Сръбска, където имат и местни представители. Посещавали са ги по време на религиозни и светски празници, а също така са участвали в предишни чествания на Деня на Република Сръбска.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Селмо Чикотич е предупредил за възможно присъствие на членове на радикални и екстремистки групи.

В понеделник Чикотич каза пред РСЕ/РС, че по данни на разузнаването ще присъстват и членове на руската наемническа група "Вагнер" и представители на Движението на сръбските четници "Равне гора". РСЕ/РС не можа да потвърди присъствието на членове на нито една от тези групи.

Няколко млади мъже на парада бяха забелязани да носят знамена, които по техни думи представляват подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецка област в Украйна.

Милорад Додик, президент на Република Сръбска, каза по време на събитието в източно Сараево, че е "особено горд" от хората, които са готови да защитават Република Сръбска.

"Ние не правим това от злоба, а за да покажем, че сме готови да се борим за нашата свобода", каза Додик.

В Босна и Херцеговина 9 януари се чества като Ден на Република Сръбска, въпреки че Конституционният съд на Босна два пъти е обявявал датата за противоконституционна.

На този ден се отбелязва годишнината от обявяването на независимостта на региона през 1992 г., което разпалва Босненската война от 1992-1995 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG