Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние сме демокрация". Бразилци шестваха против щурмуването на парламента


Демонстранти маршируват с плакат с надпис "Ние сме демокрация" по време на протест с искане за защита на демокрацията в страната в Сао Пауло, Бразилия, понеделник, 9 януари 2023 г.
Демонстранти маршируват с плакат с надпис "Ние сме демокрация" по време на протест с искане за защита на демокрацията в страната в Сао Пауло, Бразилия, понеделник, 9 януари 2023 г.

В редица градове и села в Бразилия се проведоха в понеделник шествия в подкрепа на новоизбрания президент Лула да Силва и против щурмуването на парламента.

Ден по-рано привърженици на крайнодесния бивш президент на Бразилия Жаир Болсонаро щурмуваха сградите на парламента, върховния съд и президентския дворец в столицата Бразилия.

"Не съм съгласен с онези, които вярват, че с демокрацията можеш да използваш властта си, за да унищожиш демокрацията", каза пред Би Би Си Габриел, един от протестиращите.

"Искам да покажа на света и на страната ни, че макар да има хиляди хора, които смятат, че изборите не са били валидни, тук, в Бразилия, имаме огромен брой хора, които вярват, че можем да се доверим на нашето правителство, на нашата демокрация", добави той.

Президентът Лула да Силва събра в столицата лидерите на законодателната и съдебната власт. В понеделник съдията от Върховния съд Алешандри де Мораис нареди да бъдат премахнати лагерите на крайнодесните протестиращи в срок от 24 часа. Той нареди на хотелите в столицата да предоставят имената на своите гости и призова полицията да използва камерите за наблюдение и социалните мрежи за издирване на участниците в опита за преврат.

Арестувани бяха над 1500 души. Те са заподозрени в тероризъм и посегателство срещу демокрацията, като ги заплашва затвор от 4 до 30 години. Министърът на правосъдието Флавио Дино каза пред медиите, че страната е преживяла "бразилски Капитолий" - препратка към нахлуването в Конгреса на САЩ, извършено от привърженици на Доналд Тръмп на 6 януари 2021 година.

Подобно на него, Болсонаро многократно изказваше съмнения във валидността на изборите, които изгуби, като твърдеше, че системата за електронно гласуване може да бъде манипулирана.

Световни лидери също осъдиха размириците. В съвместно изявление преди разговорите на високо равнище в Мексико американският президент Джо Байдън, мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор и канадският премиер Джъстин Трюдо осъдиха нападенията и казаха, че "подкрепят Бразилия, която защитава своите демократични институции".

В знак на твърдата си подкрепа Байдън е разговарял по телефона с Лула да Силва и го е поканил да посети Белия дом в началото на февруари. Бразилският лидер е приел, съобщи Белият дом.

Папа Франциск определи случилото се като "отслабване на демокрацията" в Северна и Южна Америка.

Междувременно бившият президент Жаир Болсонаро беше хоспитализиран в понеделник. "Молим се за неговото здраве и за Бразилия", каза съпругата му.

Съобщава се, че причината са болки в стомаха. Клиничното състояние "не е сериозно", казва лекарят му от болница "Адвентхелт селебрейшън" в Орландо, Флорида, цитиран от португалското издание "Диариу де нотисиаш".

Болсонаро живее във Флорида в самоналожено изгнание, откакто загуби изборите, припомня в. "Файненшъл таймс". Белият дом е подложен на натиск да го експулсира след събитията. Призиви за това отправиха няколко конгресмени от Демократическата партия на САЩ.

"САЩ не трябва да бъдат убежище за този авторитарист, вдъхновил вътрешен тероризъм в Бразилия", каза конгресменът от Демократическата партия Хоакин Кастро.

Републиканците не се присъединиха към призивите за депортиране на Болсонаро с изключение на няколко техни представители. Сред тях са сенаторът от Флорида Рик Скот и републиканският конгресмен Джордж Сантос, чиито родители са родени в Бразилия.

Оглавяваната от Болсонаро Либерална партия подаде иск за отмяна на част от гласовете. Тя твърдеше, че част от машините за гласвуане са имали софтуерен проблем, но не предостави доказателства за това.

Висшият изборен съд в Бразилия - съдебен орган, който се занимава с прилагането на бразилското избирателно законодателство, отказа да разгледа жалбата и наложи глоба от 4,1 милиона долара на партията за "недобросъвестно съдебно производство". Причината беше липсата на каквито и да било доказателства.

Въпреки че жалбата беше отхвърлена, обвиненията активизираха поддръжниците на Болсонаро. През последните месеци те организираха множество протести с искания за отмяна на вота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG