Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лукойл" продава италианската си рафинерия и активи в Румъния и Молдова


Илюстративна снимка.
Илюстративна снимка.

Руската компания "Лукойл" съобщи в понеделник, че е договорила продажбата на рафинерията си в Сицилия, Италия.

Новината идва, след като преди дни медии в Румъния и Молдова съобщиха, че "Лукойл" търси купувачи на бизнеса си в двете страни. Там компанията притежава вериги бензиностанции, рафинерии, вятърен парк и петролни депа, отбелязва Balkaninsight.

Рафинерията ISAB в Сицилия ще бъде продадена на група компании, ръководена от кипърската инвестиционна компания G.O.I. ENERGY. Тя има партньорство с международната търговска къща Trafigura.

G.O.I. Energy се управлява от Михаил Бобров. Той е и главен изпълнителен директор на израелската фирма Green Oil, която държи основен дял в най-голямата израелска рафинерия Bazan Group.

Trafigura няма да вземе дял в завода. Тя ще осигури известно финансиране, както и суров петрол, и ще продава рафинираните продукти.

Сделката бележи разширяване в рафиниращия сектор за Trafigura - един от най-големите международин търговци на нефт и нефтопродукти. Подобна сделка тя сключи с Prax през 2021 г. за рафинерия във Великобритания.

Заводът на ISAB в Сицилия рафинира 320 хил. барела на ден суров петрол, което представлява една пета от рафиниращия капацитет на Италия. Той дава работа на около 1000 души. Остров Сицилия е икономически беден район в най-южната част на страната.

В изявление компаниите казват, че сделката се очаква да приключи през март, като не посочват стойността ѝ. Предишни обсъждания за цената с други кандидати бяха малко под 1,5 млрд. евро (1,61 млрд. долара).

Споразумението за продажба на завода трябва да получи одобрение от правителството на Италия, което има правото да блокира или налага условия върху сделки, включващи компании, смятани за стратегически важни.

Това е първата значителна продажба на активи на "Лукойл" след нахлуването на Москва в Украйна. Чрез нея заводът може да избегне национализация или закриване, след като санкциите на Европейския съюз го лишиха от доставките на руски петрол през декември.

Глобалните санкции срещу Русия замразиха около 300 млрд. долара - почти половината от това, което страната имаше в своите златни и валутни резерви, въпреки че "Лукойл" не беше пряко засегнат от западните санкции

На 5 декември влезе в сила европейското петролно ембарго върху вноса на руски петрол. От същата дата влезе в сила и решението на Европейския съюз (ЕС) и седемте най-развити икономики в света (Г-7) да наложат таван на цената на руския петрол.

Така износът на руски нефт падна до двегодишно дъно, а цената му се понижи до нивата от началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна на 24 февруари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG